post

 

Когато дойде време за смяна на автомобила, много хора си мислят, че това е невинен и лесен процес. Но се оказва, че често уж старата и ненужна кола всъщност носи много сантиментална стойност и раздялата с нея е трудна. И още един въпрос – ако все пак човек е примирен, че ще се раздели със старото возило, какво да го прави?

Едно от най-добрите решения е да се даде на фирма за изкупуване на коли.

Условията, на които колата трябва да отговаря са, да е в движение, в добро състояние, без технически проблеми. Изключение от това правило правят ударени коли след 2010 година, при положение, че не са тотална щета, имат регистрация, могат да бъдат ремонтирани. В случай, че колата е на 10 г има проблем с двигател, ходова част или други, може да бъде изкупена.

Най-често срещаното решение е колата да се предложи за продажба. Много собственици са съгласни да отделят време и търпение, за да проучат пазара и да намерят най-изгодните условия за продажба. Освен това днес има много сайтове, в които може да се качи офертата с цената, искана от собственика.

Замяната на стария автомобил при закупуване на нов също е вариант и много компании го предлагат като опция. Така човек продава колата си и взима чисто нова, но с приспадната цена. Според някои това подбива цената на старата кола, но за други е много изгоден начин да се разделят с нея и да излязат от автосалона с нов лъскав автомобил.

Бракуване

В случай, че не търсите нищо от старата кола или тя е в безнадеждно състояние, бракуването изглежда като най – добрата алтернатива.  Но…човек трябва да е готов на много нерви и разправии.

Необходими са документи за бракуването на автомобила, талоните, регистрационни табели, молба за дерегистрация на леката кола. Тя трябва да е с платен данък към общината и удостоверение, че колата ще иде за скрап. Плаща се и такса за дерегистрация на колата, след което се отписва в данъчното.

С две думи – процесът е дълъг и сложен, затова си заслужава човек да помисли дали да не се обърне към фирма за изкупуване. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *