post

София, Бургас, Варна и Пловдив ще работят заедно за опазването чистотата на природата и въздуха, управлението на отпадъците и в други актуални екологични насоки на действие, съобщи Столична община. Подписването на декларацията за сътрудничество даде началото на Европейската зелена седмица. Домакин на събитието беше Столичния зоопарк, придавайки своеобразно вдъхновение и нови идеи на домакини и гости.

„Обмяната на опит и споделянето на добри практики, активният диалог и съвместна работа са в основата на всеки успех. Именно затова е важно да сме обединени и в екологичната кауза- мисия за природата, въздуха и околната среда“, обясни инициативата си Десислава Билева.

Инж. Анести Тимчев, зам.-кмет на община Пловдив заяви, че това е добър пример и прекрасна възможност, защото акумулира усилията и опита на четирите най-големи града в България. “Това е обединение на професионалисти и то създава обществено мислене по проблемите на екологията. Когато сме обединени, имаме възможност да променим нещата в цялата страна”, допълни той, цитиран от economynews.

Тодор Иванов, зам.-кмет на Варна, изрази очакванията си съвместната работа да има реален ефект за подобряване на екологичната среда. “Ние сме пионери с тази инициатива и вярвам, че ще има обединение на колегите от страната, защото всички срещаме общи трудности.”, добави Иванов.

“Работим отдавна с колегите по различни проекти и особено със Столична община. Съгласно насоките на ЕК, чл.36 от общностния регламент, инструментите, с който можем да си сътрудничим са общностните инвестиции. Настоящата инициативата е много добър старт, за да може да работим със съвместни действия и да постигнем повече в бъдеще. Важно е да се повиши информираността на гражданите. Ако научим децата си и те милеят повече за природата, ще ни бъде по-лесно”, коментира Весна Балтина, зам-кмет на Бургас изрази задоволството си, че града ѝ е част от тази инициатива.”

Всички общини могат да се включат в обединението, защото всички общини са партньори. “От значение е не големината на общината,а желанието,амбицията и готовността да учим и правим повече в сектор “Екология”. Винаги има добра практика, идея, проект ,които да случим по-добре заедно”, не пропусна да допълни колегите си Десислава Билева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *