post

Най-накрая се вижда светлина в тунела по отношение на икономическата ситуация, което се дължи на смелостта на пишещите политиките в региона”. Това заяви управляващият директор Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която е в София за участие в Срещата на върха по Инициативата „Три морета”.

„Светлината е по-силна за страните, участващи в Инициативата „Три морета”, отколкото за техните западни съседи”, подчерта Георгиева, цитирана от Nova.

Тя очаква, че през 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави в света.

„Растежът на БВП ще е 3,8%, което е двойно по-високо, отколкото на 15-те държави членки от ЕС. Свиването на икономиката, вследствие на коронавируса, се управлява по-добре. Дефицитът е 4%, което е наполовина от този от Западна Европа”, каза още председателят на МВФ.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави членки на ЕС, на ниво държавни глави. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *