post

Eвропейската комисия ще повдигне иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за това, че все още не е свързала своя национален търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS), като по този начин страната нарушава Директива (ЕС 2017/1132) относно някои аспекти на дружественото право. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България, цитирани от Агенция Фокус.

Крайният срок, в рамките на който България трябваше да се свърже с BRIS, беше 8 юни 2017 г.

Повече от 4 години след изтичането на този срок и въпреки многократните призиви от страна на Комисията България все още не е свързана със системата. В резултат на това нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества.

По-конкретно, несвързването на България с BRIS затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Освен това без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества.

Oт Министерство на правосъдието коментираха, че през януари следващата година ще са първите задължителни интеграционни тестове за свързване на българския търговски регистър с европейските регистри.

От МП информират още, че новото ръководство на Агенцията по вписвания е изготвило детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера. А при успешно завършване на тези дейности, това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата, посочват от МП, цитирани от БТА.

От ведомството припомнят, че още през юни 2017 година България трябваше да свърже Търговския регистър със системата на регистрите на държавите от ЕС, както изисква директивата относно дружественото право. През юни служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприетите конкретни действия за преодоляване на натрупаното от 2017 г. насам закъснение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *