post

Проучването на Colliers за развитието на пазара на модерни индустриални и логистични площи през първата половина на 2021 г. показа, че търсенето е инициирано основно от логистични компании (41%), търговия (31%), транспорт и спедиция (19%), производство (5%) и професионални услуги (4%). Тези сектори имат съществен принос към нетните усвоени площи за първото полугодие – 23,820 кв.м.

Предлагането продължава да нараства с плавни темпове. За разглеждания период то се увеличава с малко над 5% и достигна 1,176,500 кв.м. Ръстът се дължи основно на завършени логистични центрове в зоните на Божурище, Кривина и Ботевградско шосе. Промени в средните наемни нива на клас А и B складови площи с добра локация и изградена инфраструктура не се наблюдават. Те остават съответно между 4.7 – 5.2 евро за клас А и 2.7 евро на кв.м. на месец за клас B.

От анализа на Colliers се вижда, че се очaĸвa yвeличaвaнe нa тъpceнeтo зa cĸлaдoви плoщи oт фapмaцeвтични ĸoмпaнии, диcтpибyтopи и тъpгoвcĸи ĸoмпaнии.

Добрите перспективи пред сегмента на логистиката и производствата доведоха и до активен пазар на парцели за строеж. Навлизането на нови компании, развиващи логистични проекти, както и активността от страна на вече опериращите в страната фирми, се очаква да доведат до ръст в предлагането на площи за складиране и обработка на товари. В същото време редица търговски и логистични компании започнаха проекти за собствени нужди и строителство по поръчка. Прогнозата е това да доведе до високи обеми на ново строителство в сегмента.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *