post

След опустошителния пожар, унищожил таванското помещение на катедралата Нотр Дам в Париж, приключи работата по укрепването на забележителния храм и най-накрая ще започнат възстановителни работи.

Скоро след пожара през април 2019 г. президентът Еманюел Макрон заяви, че катедралата – която датира от 12 век – ще бъде възстановена и по-късно обеща тя отново да отвори врати за поклонници до 2024 г., когато Франция е домакин на Олимпийските игри.

Последната фаза на усилията за осигуряване на нейната структура включва подсилване на повредените от пожар сводове с гигантски дървени рамки във формата на арка, заяви държавната агенция, ръководеща работата, добавяйки, че е на път да изпълни целевата дата на Макрон за повторно отваряне на храма.

Катедралата ще бъде възстановена до предишния си дизайн, включително и 96-метровия й шпил.

Очаква се възстановителните работи да започнат през следващите месеци след тръжен процес за избиране на изпълнители. Преди това операцията по почистване на вътрешните стени и подове на сградата ще започне този месец, се казва в съобщение на агенцията, цитирано от БГНЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *