post

Само за последните месеци поскъпването на имотите е с около 9%, по данни на имотните агенции. Експерти обаче прогнозират и още по-голямо увеличение до края на годината. Строителството не спира, а по-високите цени на строителните материали ще оскъпят допълнително имотите, прогнозира председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов, цитиран от econ.bg.

По данни на асоциацията арматурното желязо е поскъпнало с 64%, бетонът – с 15%, тухлите – с 10%, дървеният материал е поскъпнал със 100%. Поскъпване има и при цените на транспорта, то е около два пъти и половина, което прави около 4% поскъпване на строителните материали от Китай. “Нашата прогноза е, че освен с тези 9%, цените на имотите ще се качат с още 27%. За нещо, което сме могли да го построим за 100 лв., в момента ни трябват 127 лв.”, коментира пред economic.bg Шопов. Той добавя, че по данни на членове на асоциацията цените на труда също скачат с около 12%. Работниците с тези пари, които преди това получаваха, в момента в магазините не могат да си купят същото количество продукти, обяснява Шопов.

Според него никой не може да каже кога поскъпването ще спре и имотният пазар ще се успокои. Той прогнозира, че инфлацията ще продължава, докато негативът на тази голяма парична маса не се изчерпи.

Много компании все още не могат да прогнозират себестойността на продукта си. Именно заради това предпочитат да строят, но да не продават. Председателят на НАСП прогнозира, че това ще доведе до допълнително покачване на цените при новото строителство. “В София ще се усети най-осезаемо, защото предлагането ще намалее, а търсенето ще продължава да е голямо. Хората търсят в какво да инвестират парите си, защото усещат, че средствата им започват да се обезценяват”, коментира Шопов.

Председателят на НАСП отрича да има “балон” при имотите. Според Шопов жилищата са стока от първа необходимост и винаги ще бъдат актуални и търсени. Цените главно растат заради ниското предлагане, което изпреварва търсенето. Според него Столичната община може да реши този проблем, като улесни издаването на разрешителни за строеж.

Купувачите са били разколебани и несигурни в бъдещи жилищни покупки само през първите 1-2 месеца на пандемията. Според Шопов в момента търсенето в София и големите градове като Пловдив и Варна е такова, каквото не е било през последните 12-14 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *