post

Във въображението си рисуваме перфектна баня с красива вана, блестящи плочки, параван за баня, обзавеждане за баня и голямо огледало. Но когато стане време за ремонт, мнозина се сблъскват с проблеми, тъй като не са предвидили определени нюанси навреме.

Ето най-често срещаните грешки при проектирането на баня, както и съвети, как да се избегнат.

  1. Неправилно подбрани материали

Хлъзгави плочки

Те са най-често срещаният проблем. Не забравяйте, че безопасността в банята е основният критерий, който трябва да се спазва при ремонта и експлоатацията на помещенията. Хлъзгави гладки материали могат да се използват за стени, но не и за подови настилки.

Използването на гладки плочки или други хлъзгави повърхности е табу в банята. Само няколко мокри петна са достатъчни, за да се подхлъзнете и да получите сериозни синини, особено ако в къщата има деца и възрастни хора.

Когато избирате плочки, изберете такива с леко грапаво покритие, като изкуствен камък или матови плочки.

Таван от гипсокартон

Този материал е в състояние да направи повърхността абсолютно плоска и гладка, както и да създаде сложна форма на тавана или да скрие тръби и комуникации. Но това няма да го спаси от влага, а освен това лесно се образуват кафяви петна.

Кранове  с лошо качество

Често хората се опитват да спестят пари от закупуването на кранове, позовавайки се на факта, че това далеч не е най-важният елемент на банята. В резултат на това, подобен аксесоар с лошо качество започва да дава дефект в рамките на шест месеца, а освен това може да причини много проблеми. 

  1. Твърде тъмни цветове

Несъмнено тъмните, особено гланцовите плочки изглеждат много впечатляващи. Но често цветове като тъмно зелено, сиво, черно и кафяво могат да бъдат потискащи в едно малко помещение. Затова е добре при ремонта да се предвидят плочки в светли и топли нюанси: пясъчно, кремаво, бежово, прасковено, златисто, розово, коралово и други.

  1. Липса на добре обмислена система за съхранение

При ново обзавеждане за баня не бива да пестите място в банята за рафтове и шкафове за съхранение, които помагат в ежедневната лична грижа. Освен това, дори и в малка баня, може да се намери място за малък шкаф за стена или компактен рафт, върху който да се поставят всички аксесиари, буркани и кърпи. 

Тези, които харесват свободно пространство, не заредено с ненужни предмети, може да помислят за оборудване с вградени гардероби и затворени ниши с рафтове и секции за съхранение.

  1. Недостатъчно осветление

Дори ако банята е с прозорец и не е нужно да използвате допълнителна светлина през деня, това изобщо не означава, че една крушка или чифт аплици ще бъдат достатъчни вечер. Този въпрос е особено актуален за просторни бани, тъй като в тъмното, тоалета и слагането на сутрешен грим, допълнителна светлина е изключително необходима.

В баните е особено важно да инсталирате осветление на етапа на планиране, тъй като всички източници на светлина в мокро помещение трябва да бъдат заземени и изолирани. Изберете удобна работна светлина (в областта на огледалото и мивката) и горна светлина, която осветява цялото пространство. 

  1. Неправилно изчисление на броя на плочките

Закупили сте пет-шест квадратни метра много красиви плочки, но после сте установили, че те съвсем не са достатъчно. Факт е, че трябва да закупите материала разумно с марж и никога да не изхвърляте останалата плочка и нейните фрагменти, защото ще ви е необходима за подмяна или ремонт.

Проверете размера на плочките в магазина, тъй като незначителна разлика от няколко милиметра по време на работа със сигурност ще бъде отразена.

Ако планирате да инсталирате плочки хоризонтално, трябва да закупите 10% повече от необходимото количество, за диагонален монтаж – 15%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *