post

България е на едно от добрите места по възстановяване на туризма сред дестинациите в Европейския съюз, но резултатите са все още по-ниски от тези през 2019 година. Това заяви министърът на туризма Стела Балтова по време на годишната среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Туризмът и свързаните с него отрасли в България формираха около 13,1 милиарда лева, или 10,7% от Брутния вътрешен продукт на страната през 2019-та година. През 2020-та делът на сектора е 4,8%. През тази година се очаква резултатите да са по-високи от предходната, но все още далеч по-ниски от 2019-а година, каза Стела Балтова, цитирана от БНР.

Тя посочи, че очакванията, според данните на Световната организация по туризъм към ООН, са за постепенно възстановяване на туристопотока към водещите дестинации за туризъм.

Оптимистичните виждания са, че през 2024-та година входящият туризъм в европейските държави ще достигне нивата на 2019-та.

Изготвянето и спазването на много ясни и приложими правила за сигурност и опазване здравето на хората ще са сред най-важните акценти при управлението на дестинациите, каза Балтова. Тя коментира как България може да запази конкурентноспособността си:

“Засилване на потребителското доверие в туристическия бизнес – да има широк достъп до информацията; Привличане на инвестиции в здравен туризъм и във всички негови разновидности! По-интензивно партньорство с местните общности, активно провеждане на целия процес на дигитална трансформация. Въвеждане на иновации в нови бизнес-модели и екосистеми, окуражаване на публично-частното партньорство; постигане на диверсификация на туризма в съчетание с тематичен туризъм, който да използва промотиране на локална традиционна кухня, винарски изби в съчетание с фестивален туризъм”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *