post

Според една доста странно звучаща, но вярна статистика, прекарваме около една трета от живота си в леглото. По-голямата част от това време е посветено на съня, но в крайна сметка това е изключително важно време, в което се възстановяваме и задаваме тона за деня. И дори да сме в състояние  на сън през тези 6, 7 или 8 часа, много важно за цялостния тон на настроението, е обкръжението в спалнята.

За съжаление много хора смятат, че обзавеждането на спалнята е само легло, гардероб и скрин. Истината е, че на първо място е добре да изберете най-качествени мебели, както и да се доверите на най-добрия магазин, какъвто е Mebelisto. Но наред с това трябва да помислите за дизайна, за излъчването, за стила, разположението, както и за предназначението на отделните мебели.

И ако тепърва започвате да обзавеждате спалня, вижте кои са най-често срещаните грешки в дизайна на спалнята и как да създадете по – щастливо място за сън. 

  1. Цветът на стената е дразнещ

Може да харесвате червено, но това съвсем не е цвят за спалнята. А жълтият цвят, колкото и да напомня на слънце и лято, по – скоро ще ви енергизира, отколкото да предразположи към релакс. Спалнята трябва да бъде място с меки цветове, които ще ви успокоят, а не вибриращи и енергични. За по-успокояваща среда се придържайте към по-светли, по-меки нюанси. И ако наистина искате нещо по – мрачно, дръзко и смело, опитайте дълбок въглен или тъмносиньо..

  1. Килимът е твърде малък или по-лошо – няма такъв

Ако имате килим от стена до стена в спалнята, това е добър избор. Но ако сте с дървена или друг вид подови настилки, килимът определено е необходим. Той не само ще придаде топлота на стаята, но и ще добави текстура. Просто се уверете, че килимът, който избирате, не е твърде малък или неудобно разположен в стаята. Овчи кожи са супер уютни, но най-добре е до легло, а не под него. Що се отнася до моделите, изберете нещо достатъчно широко, за да минава от двете страни на леглото.

  1. Леглото е твърде голямо за стаята

Колкото и изкушаващо да е голямото легло, не прекалявайте с размера, ако стаята е по –тясна. Прекалено голямо легло няма да остави място за разходка и място за съхранение. Освен това, огромната рамка за табла/легло може да направи спалнята да изглежда тясна, дори когато не е.

  1. С оформлението блокирате естествените източници на светлина

Всеки път, когато поставите нещо пред прозорец, естественото осветление се блокира. Ако нямате такова, добавянето на повече източници на осветление – горни, настолни и подови лампи – може да ви помогне да запазите пространството си светло. Можете също да изберете легло без табла или нископрофилна рамка за легло, за да сведете до минимум загубата на светлина. 

  1. Мебелите са от комплект

Добрите дизайнери ще ви кажат да не купувате пълен спален комплект – онези комбинации от легло, нощно шкафче, скрин и огледало. Защо? Губи се личността на пространството. Ако имате такъв сет, освежете стаята, като замените някои от тях – помислете за нови нощни шкафчета, например. Най-добре изглеждащите стаи изглеждат така, сякаш са създавани с течение на времето, с баланс между нови и стари мебели в различни форми и покрития. 

  1. Леглото е толкова ниско, че е на земята

Ако леглото ви е на земята, време е да помислите за надграждане. Легло, което седи по-високо от земята, се усеща малко по-величествено. Освен това повдигането на леглото от земята е чудесен начин да отворите място за съхранение. Можете да изберете рамка, която се предлага с вградени чекмеджета, или да използвате кутии за съхранение на излишни предмети под по-традиционна рамка.

  1. Навсякъде е безпорядък

Искате спалнята да бъде част от вас и да има лично излъчване. Но това не означава да е пълно с купища лични вещи. Поддържайте обзавеждането си смислено, но минимално – и се опитайте да избегнете безпорядъка. Връщайте предметите на местата им и определете зона за слагане на дрехи или предмети, които не се прибират веднага.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *