post

Министерството на иновациите и растежа връчи четири сертификата за инвеститори на обща стойност 30,5 милиона лева и над 170 работни места. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на церемонията по връчване на сертификатите за инвестиции, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

Два от сертификатите са за инвестиция клас “А” и две за инвестиция клас “Б”. На брифинга присъстваха зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева и новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов.

Проект на “Ролпласт Груп” АД получи сертификат клас “А” за разширяване на производствената си база в Костинброд на стойност 18,2 млн. лева и разкриване на 30 работни места. Това е третата инвестиция клас “А”, която фирмата получава.

Фирмата “Марели Системс” получи сертификат клас “А” за проект “Увеличаване на обема на производството на компанията на камини”, на стойност 5 059 000 лева и с възможност за назначаване на 115 работници.

Сертификат клас “Б” получи фирма “Смарт Органик” за проект “Производствена-складова база за биохрани” в Божурище, област София. Инвестицията е за 5 милиона лева и ще открие 15 работни места.

Сертификат клас “Б” получи и фирма за производство на сирене и кашкавал “Шипка 99” за инвестиции в пакетиране на продуктите. Базата на фирмата е в Първомай, област Пловдив. Инвестицията е за 2 172 000 лева и ще разкрие 10 нови работни места.

Министерството работи по още пет инвестиционни проекта на стойност 101 милиона лева за още 1200 работни места. Инвестициите не са само тези, които ние сертифицираме, каза Даниел Лорер.

По предварителни данни на БНБ инвестициите са се удвоили през първите два месеца на 2022 година, каза Лорер. Има заявени намерения за инвестиции за 250 милиона лева, допълни той.

Богдан Богданов посочи, че България има възможност да ускори процеса на привличане на инвестиции. Има програма с приоритетни сектори с висока добавена стойност за следващите 18 месеца. Ще се срещаме с потенциални инвеститори в чужбина и ще им изясним нашите възможности. Ще работим и с български компании, които могат да инвестират тук, посочи Богданов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *