post

Пролетта е може би най-подходящото време от годината, в което да планирате  ремонтите и основните ремонти, от които вашият дом се нуждае. Всички домове се нуждаят от периодични актуализации и ремонти , но много собственици изчакват, докато нещо се повреди или спре да работи, преди да предприемат някакви стъпки.

Интелигентният подход към поддръжката на дома включва планиране на основен ремонт или актуализация в началото на сезона. Като планирате необходимата работа предварително, не само можете да включите разходите за ремонт в бюджета си, но вероятно ще спестите и пари. Когато предварително планирате ремонтите и актуализациите на вашия дом, имате време да намерите доставчик на услуги, който ще извърши висококачествена работа и ще го направи на справедлива цена, да набавите материали за строителството.

Направете оценка

Една от първите стъпки за предварително планиране на годишния основен ремонт на вашия дом е да направите пълна оценка на вашия имот. Ще ви е необходим изчерпателен списък на всичко във и около дома ви, което може да предстои за подмяна или ремонт.

Например, много собственици на жилища намират за полезно да създадат система – като папка с файлове или онлайн календар – за да следят амортизацията и състоянието на неща като ограда, покрив, уреди, прозорци, боя, килим или озеленяване. Това ви позволява да знаете кога предстои планирана поддръжка и ремонт. Освен това, ако имате ремонт в тазгодишния списък с желания, уверете се, че имате място и за тях.

Докато правите оценка на дома си, внимавайте за възможности за спестявания. Ако сте виждали фирми, предлагащи услуги с отстъпка или специални оферти, или знаете, че определени услуги са по-евтини в определени периоди от годината , планирайте. Например може да бъде трудно и скъпо да намерите някой, който да обслужва вашия климатик през пиковите летни месеци. По-добрият вариант е да свършите работата си извън сезона – като ранна пролет или късна есен – когато нещата не са толкова натоварени и може да има отстъпки.

Същото важи и за озеленяването. Помислете и ги ангажирайте преди започването на сезона.

Дайте приоритет

Следващата стъпка в планирането напред за обновяване и ремонт на дома е да разберете кои елементи от вашия списък трябва да бъдат направени първи. Ако възникнат проблеми с течаща тръба или покрив, това са проекти, на които трябва да се даде висок приоритет.

Основните ремонти, които сериозно биха компрометирали външния вид и функцията на вашия дом, също трябва да са на по-високо място в списъка ви. Например, ако сте забелязали проблеми с електрическата система, веднага се обърнете към професионалисти, които да проверят нещата възможно най-скоро. След като завършите своите проекти с висок приоритет, преминете през другите проекти в списъка си и дайте на всеки един приоритетен номер и започнете ремонтите в този ред.

Бюджет и времева линия

След като разберете каква работа трябва да се свърши и в какъв ред искате да бъде извършена, е време да помислите за бюджета и графика си. Първо преценете колко ще струва всеки ремонт или обновяване, колко време ще отнеме и кога във вашия график има смисъл да го направите.

За да улесните тази стъпка, може да се наложи да потърсите помощта на професионални доставчици на услуги за ремонт на дома. Например, ако вашият дом има остра нужда от нова боя, обърнете се към професионалисти, които да ви дадат оферта за проекта и да ви ориентират колко време ще отнеме работата. Тези оценки улесняват да разберете какво точно ще ви е необходимо, за да свършите работата. След това можете да финализирате плана си и да си планирате времето.

Ако имате по-големи или по-скъпи ремонти в списъка си с желания – като нов покрив, смяна на прозорци на цялата къща или големи ремонти на стаи – помислете за създаване на план с по-дълга перспектива. Например, може да не сте в състояние да си позволите някои от по-скъпите актуализации в момента, но като създадете план и бюджет и заделяте пари всеки месец, може да успеете да го направите на бъдеща дата. По този начин наличието на дългосрочен план гарантира, че основните ремонти на вашия дом са във фокуса ви.

Неочаквани разходи за ремонт

Едно от първите неща, които собствениците на жилище е добре да имате предвид, са неочаквани разходи за ремонт. Като цяло, колкото по-стар е домът, толкова повече ще харчите за поддръжка и поддръжка.

Ако се налага да похарчите повече пари, за да ремонтирате дома си, когато го купувате, не съжалявайте. Ако всичко е направено качествено, това ще ви спести доста главоболия в следващите години.

Въпреки това, ако не можете да направите определени ремонти, когато се нанасяте за първи път, направете план колко ще струва ремонт на къща.

Като правило отделяйте 1% от покупната цена на дома си всяка година за текуща поддръжка, но ако вашите оценки за ремонт възлизат на повече от това, спестете сумата, която е по-голяма.

Най-честите разходи за ремонт включват:

  • Нов покрив
  • Бойлер/ система за топла вода
  • Фасада, щори, сенници
  • Ремонт на ВиК или нови тръби
  • Мухъл
  • Ремонт на основата
  • Напукан цимент
  • Електрически проблеми
  • Отопление/Климатик

Отделете фонд за поддръжка на къщата

Ако все още нямате отделна банкова сметка за домашни ремонти, сега е подходящ момент да започнете. След като определите колко трябва да спестите, започнете фонд за поддръжка на къщата и спестете за него.

Заделянето на пари за неочакван ремонт на къщата ще ви осигури спокойствие и няма да създаде главоболия, ако излезе нещо неочаквано.

Застраховка за дома

Друг начин да планирате ремонт на дома е да закупите застраховка за дома. Ако полицата включва течове, аварии или подмяна на основни компоненти, е добре.

Обслужване на дома

Вече има фирми, които на абонаментен принцип са готови да реагират по всяко едно време и да се погрижат за дома ви.  Някои работят обслужване 24/7 и ще се отзоват веднага.

Въпреки че покритието зависи от това къде живеете и вида на имота, с който разполагате, тези услуги за дома обикновено покриват ангажименти по ремонт на кухненски уреди, климатик, електричество, водопроводни системи, пералня и сушилня, течове на покрива, звънци на вратите.

И накрая, откриването на сметка за разходи по дома може да ви помогне да компенсирате разходите за домашни проекти, ще ви даде спокойствие и независимост.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *