post

По-голямата част от анкетираните използват Стандартната роуминг тарифа на своя телеком

 

На фона на глобалното съживяване на пътуванията и туризма след две тежки COVID години, изглежда, че България не прави изключение от тенденцията и през 2022 г. расте броят на хората, които планират почивка зад граница. Това показват данните от непредставително проучване сред 803 потребители на сайта на A1, проведено между 16 юни и 19 юли.

Общо 18% от тях са били на почивка в чужбина през 2021 г., докато за тази година подобни намерения заявяват цели 33%. Сред водещите дестинации зад граница са Гърция, Турция, Италия и Испания.

Общо 84% от отговорилите ще почиват това лято, като 58% от запитаните ще са със съпруга или партньора си, 39% – и с децата, а 24% ще са с приятели. Три четвърти (74%) имат планове за море, а 30% – за планина (част от анкетираните са избрали и двете опции). Проучването показва възходяща тенденция в броя на почиващите до началото на август – именно тогава над една четвърт (26%) от респондентите ще са във ваканция.

Цели 85% от пътуващите в чужбина използват роуминг услуги от телекома си. A1 през последните месеци направи поредица стъпки именно в подкрепа на пътуващите българи. През април с до 96% бяха намалени цените на минута и мегабайт трафик за страните от Западните Балкани и Турция, драстично падна и цената на комуникацията в роуминг в други държави извън ЕС, а за Великобритания бяха въведени специални условия след Брекзит. От юли мегабайтите в роуминг в ЕС и Европейската икономическа зона са с 25% повече.

Около 60% от запитаните декларират, че са запознати с тези промени.

Новите условия засягат Стандартната роуминг тарифа. Този тип предложение на мобилните оператори е най-популярен сред участниците в анкетата с 63%, като следва дневният роуминг пакет (11%). По-голямата част от използващите роуминг го избират непосредствено преди заминаването си и не чакат да се окажат зад граница.

На фона на тези данни възниква въпросът колко са пътуващите зад граница, които разчитат на предплатени карти, купени на място за връзка с близките си. Едва 16 на сто от почиващите извън България посочват, че това напълно се отнася за тях. 45% от избралите дестинация в чужбина се възползват от безплатни Wi-Fi мрежи в хотели, заведения и квартири.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *