post

Работата с архитект предполага, че ще се сблъскате с обхватна и често непозната материя! За да сте сигурни, че човекът, на когото ще поверите бъдещия си дом, бунгало или инвестиционен имот разбира вашата идея и сте на една вълна, подготвихме тези 6 въпроса, които да зададете преди да започнете съвместна работа.

  1. Колко време се очаква да отделям върху проекта?

Работата с архитект не е едностранен процес и предполага продължителен период от време за разговори, уточнения и промени. Въпреки това няма как да очаквате, че всичко трябва да мине през вас на 100%, дори напротив.

Професионалният архитект ще се погрижи за малките детайли и няма да ви натоварва с излишна информация, която по никакъв начин не зависи от вас. За да сте сигурни, че няма да се случи обратното, препоръчваме да обсъдите с бъдещия ви архитект колко време ще се изисква от вас за работа по проекта.

Възможна е и обратната ситуация и това да искате да имате повече контрол върху процеса. За целта следва да уточните какви са вашите очаквания и какви са очакванията на архитекта, за да не се стига до недоразумения при последващ етап.

Уточнете дори детайли като кога бихте искали да организирате разговорите си в бъдеще, тъй като доста хора са заети през работния ден и настояват за срещи извън работното време на архитекта, което внася напрежение. 

  1. Какъв е процесът на работа?

Независимо дали работите само с един архитект или екип в архитектурно студио, уверете се, че сте запознати с работния процес. Какво се очаква от вас? Кога можете да очаквате новини от архитекта? Колко време отнема момента от идеализацията до изготвянето на проекта и последващото му изпълнение?

По този начин ще можете да сте наясно с това какво да очаквате и как да реагирате в определени ситуации.

  1. Какво е ценообразуването? 

Работата по един архитектурен проект е комплексна задача. Това се отразява и на ценообразуването, тъй като често могат да се появят неочаквани разходи. Уточнете с максимални подробности какво да очаквате като суми и възможности за отклоняване от бюджета с вашия бъдещ архитект.

Бъдете искрени за това какви са вашите възможности. Когато и вие, и архитектът сте подготвени за евентуални допълнителни разходи извън фиксирания бюджет, то тогава изненадата няма да е толкова внезапна и критична.

  1. Работили ли сте по подобен проект преди?

Запознайте се с портфолиото на избрания архитект и проучете дали той се е сблъсквал с подобен проект и в миналото. Ако отговорът е положителен, то тогава се предполага, че архитектът вече има опит в процеса и може да предвиди къде могат да изникнат неочаквани проблеми или разходи.

Ако архитектът, на който сте се спрели, няма опит в подобен вид архитектурен проект, то тогава обсъдете с него и преценете доколко можете да поверите задачата в негови ръце. Всеки проект има своите силни и слаби страни, а предизвикателствата никога не спират. В такава ситуация е добре да разчитате на професионалист, който може да овладее ситуацията без това да ви коства излишен стрес и разходи.

  1. Какво да очаквам, когато идейният проект е готов?

Всеки архитект Варна има свой собствен подход. Някои предоставят само скици и рисунки, други добавят и 2D, и 3D визуализации. Преди да започнете работа с избрания архитект уточнете какво да очаквате, когато идейният проект е готов.

Колкото повече варианти за визуализация се използват, толкова по-лесно ще ви е да си представите своя бъдещ дом или инвестиционен имот. 

  1. Има ли други хора, които ще бъдат замесени в проекта и в каква степен? 

Нямайте очакванията, че само един човек ще поеме изцяло вашия проект. Попитайте за всички членове на екипа и за какво ще е отговорен всеки от тях. С кого ще комуникирате? Кой ще изготвя дизайна? Кой ще менажира проекта? Запознайте се и проучете мнения за тях.

В обобщение напомняме, че наемането на архитект Варна може да бъде голяма инвестиция. Затова се уверете, че знаете с кого започвате работа. Надяваме се тези шест въпроса да ви улеснят в процеса и да сте по подготвени за това какво да очаквате!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *