post

Преди около година и половина престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман обяви планове за създаването на град, захранван от 100% чиста енергия. Той посочи, че страната ще инвестира между 100 и 200 млрд. щ. долара, за да превърне проекта в реалност.

Мегаполисът на бъдещето в Саудитска Арабия е наречен The Line и е описан като футуристичен „пояс“ с дължина 160 км., в който хората ще живеят без улици и коли. За придвижването си те ще използват автономен, високоскоростен транзит, а изкуствен интелект ще се грижи за инфраструктурата и качеството на живот.

Така, за да се обиколи новия град от край до край ще са нужни само 20 минути. Разработчиците му обещават внимателно проектирана среда с необходимия баланс на слънчева светлина, сянка и естествена вентилация, за да се осигури перфектен климат през цялата година.

Наскоро те споделиха висококачествени изображения на The Line, от които става ясно, че градът ще бъде обграден от огледална фасада, която ще отразява заобикалящата пустиня.

Повечето от градските функции ще бъдат наслоени, което означава, че училищата, домовете, офисите и парковете, ще бъдат подредени едни върху други, насърчавайки вертикално движение в допълнение към хоризонталните пътувания. Повечето ежедневно посещавани места, като училища и офиси, няма да са на повече от пет минути път за жителите на града.

Вижте повече в прикаченото видео:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *