post

Хлебарките са често срещан проблем в определен тип сгради и помещения, като за съжаление често е по-глобален от това да намерите единичен екземпляр някъде в дома си. Обикновено причината не е, че вие сте пропуснали да си измиете чиниите една вечер, а че някъде в жилищната кооперация, блок или къща са се развили определени предпоставки за тяхната поява и заселване. 

Осъзнаваме, че това далеч не звучи успокояващо, но сме длъжни да предупредим за рисковете. Най-добрата практика, която ще ви гарантира 100% резултат в епичната и достойна борба с хлебарки, населили определено помещение, е да потърсите услугите на професионална фирма. 

Специалистите могат да направят всички необходими анализи вместо вас и да решат въпроса с твърди действия, но междувременно не пречи да се запознаете с най-вероятните места, в които малките (или не толкова малки, зависи от породата) гадинки са избрали да основат племе.

Какво привлича хлебарките?

Светата троица от фактори, които всяко едно потенциално помещение трябва да притежава, за да се превърне в мечтан дом за всяка една средностатистическа хлебарка, са влага, храна и топлина. Без вода могат да издържат само около седмица, без храна – до около месец, а що се отнася до високите температури: те са им любимото време, което ги кара да излязат, да опознаят околната среда, да се социализират помежду си и да търсят приключения. Супер за тях, не толкова добре за нас.

В тази връзка не е изненадващо, че най-застрашени от това да бъдат припознати като хлебарска собственост, са старите жилищни сгради, независимо дали са къщи, или блокове. Те покриват всички три важни условия за щастливото и безпроблемно битие на животинките. Като отделни помещения, отговарящи на критериите, можем да посочим кухнята, банята, тавана и мазето. 

Как хлебарките влизат вкъщи?

Тези несимпатични гадинки се оказват изненадващо креативни, когато си поставят за цел да превземат дома ви и да ви погостуват. Буквално няма бариера, която да ги спре: ще преплуват всеки сифон, ще изкачат всички стълби, ще преминат всяка пукнатина в стената, ще пропълзят през всяка врата, стига да вярват, че каузата си заслужава. Може дори да се промъкнат деликатно, когато качвате торба със стари дрехи от мазето си или сваляте предмет от тавана.

Затова, ако не искате да делите жизнено пространство с тях, запушвайте сифоните, уплътнявайте вратите и прозорците, както и се въздържайте от пренасяне на непотребно имущество от необитавани помещения. Не им оставяйте и остатъци от храна и боклук, които те толкова харесват.

Имат ли хлебарките предпочитания за етажа?

Парадоксално, но отговорът е да. Оказва се, че различните видове хлебарки харесват различна височина. 

Големите и доста тъмни на цвят ориенталски хлебарки са почитатели на ниските етажи и мазетата, така че не трябва да се страхувате особено от тях, ако живеете на трети-четвърти етаж например. Територията между първи и трети етаж е запазена за една идея по-компактните и светли американски хлебарки, които за съжаление не се срещат само в Америка. Горните етажи пък принадлежат на германската хлебарка, която е за съжаление е най-разпространена. Среща се по целия свят и има неприятния за човека навик да създава големи семейства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *