post

При строежи на големи сгради, здравината на основата е ключова за тяхната стабилност. Тя дава старт на строежа и поставя етикет за неговото качество. Специалисти от Изотех, които имат дългогодишен опит, споделят информация за необходимата техника за успешното изграждане на хоризонтални кофражи за плоча. Със съветите онлайн ще разберете в кои магазини ще ги намерите и дали има възможност да ги вземете под наем, като тази опция ще ви спести доста средства от бюджета.

Какво представлява хоризонталният кофраж?

Той е неизменна част от съвременното строителство. Има временна или постоянна форма, хоризонтално разположена, най-често правоъгълна или квадратна. Върху нея се излива бетон или друг тип материал, за изграждането на етажи на дадена сграда. Хоризонталната структура може да бъде изработена от различни видове материали. Най-предпочитан е вариантът от дърво, но може да бъде още пластмасов, метален или съставен от други елементи. Обикновено се използва и специална конструкция, която да поддържа натоварването на излятия материал до неговото свързване.

Какви са особеностите на поддържащия материал за хоризонтален кофраж?

За да се предотврати риска от пропадане, са необходими няколко елемента при работата с хоризонтален кофраж. На първо място са монтажните части и те биват:

  1. Поддържаща глава – застопоряващ пружинен щифт с размер от поне 16 mm.
  2. Ъглова глава – необходима позиция на сменяемото рамо с подсигурен шплент от минимум 6×42 mm.
  3. Стенна глава – използване на челната и надлъжната страна на кофража.

Подпорите за плочи не трябва да се използват с пълната си дължина на изтегляне. Това означава, че подпорите трябва да бъдат подрязани, преди да бъдат използвани. След тяхното поставяне се монтират триноги. Когато първият ред елементи е подсигурен срещу преобръщане, триногите могат да се свалят. Те задължително трябва да се използват отново, преди декофриране.

Как може да се подсили хоризонталния кофраж?

При изграждането на обекти с масивна площ, излятият бетон сам по себе е неспособен да понесе целия този товар. За да се предотврати евентуално пропадане, на помощ идва армировката или позната още като арматура. Това са стоманените елементи, които се намират в бетонната конструкция. Основната им роля е да поемат допълнителните компресионни и екстензионни сили, действащи върху бетона.

Бетонът и арматурата имат сходен коефициент на линейно топлинно разширение, което синхронизира работата по ефикасен начин и ги прави резистентни към различните температурни условия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *