post

Бетонът е много здрав строителен материал, но с пореста структура. Когато е в досег с влага, започва да се руши – започват да се появяват  пукнатини по стени, покриви, основи и дори по пода. От пукнатините до разрухата пътят не е много дълъг. За да спре процесът, се налага да се извърши хидроизолация.

Обикновено тя се прави , още докато текат строителните работи. Този тип подобрение върши работа, но се върши по стандарт,  без да се вземат предвид индивидуалните характеристики на сградата, терена и околната среда. За да има оптимален ефект, се налага собственикът на сградата / жилището да  направи допълнителна хидроизолация.

Ползи от допълнителната хидроизолация

Защитата от влага не е единствената функция на хидроизолационното покритие. То спира разрухата на бетона, който е под въздействие и на други фактори:

Корозия на арматурата

Когато влагата попадне върху арматурата, металът се окислява и започва да корозира. Това намалява устойчивостта на рамката и способността ѝ да издържи сериозния товар върху нея.Проблемът е много сериозен, защото води до разруха на  вътрешната структура на монолита на сградата.

Ерозия на повърхностния слой

Действието на влагата е тихо, но разрушително – първо започва да отмива  разтвора и цимента. След това се оформят „ями” върху повърхността. И накрая настъпва общо отслабване на конструкцията.

Замръзване

Проблемът с влагата не се решава с настъпващите жеги. След есента  температурите стават все по ниски, докато дойде моментаът, в който течността се превръща в лед.  Пукнатините се превръщат в разрушения, а в подземните етажи се оформят и дупки, през които започва да тече вода.  Проблемът, естествено, не е само козметичен.  Налага се да се отделят време и средства, за да се възвърне предишната здравина на повърхността.

Отрицателно въздействие на околната среда

Колкото и надежден да е строежът на една сграда, близостта с подземни води или  промишлено предприятие неминуемо се отразява негативно върху нея.  Химичните отпадъци попадат в  подземните води и стават химически активни, което също има разрушително действие върху бетона. Ако не се предприемат стъпки като полагане на хидроизолация, отрицателното влияние ще се пренесе и към комуникациите: електричество, водоснабдяване, газоподаване , канализация. Полагането на покритието повишава и пожарната безопасност на обекта, защото влагата е изолирана от електрическата мрежа.

Влагата е опасна не само за здравината на сградата. Появата ѝ води до образуване на гъбички и мухъл. Патогенната флора е „гнездо” на бактерии, отключващи заболявания на дихателната и храносмилателната.

Задължителна ли е хидроизолацията?

Средностатистическият собственик разбира проблема с влагата, но в повечето случаи го приема като козметичен проблем и се съмнява в необходимостта да дава пари за хидроизолация. Ако ви предстои  нанасяне в нов дом или строеж на такъв, ви препоръчваме добре да проучите  района, преди да решите да пестите от влагозадържащо покритие.

drenaj

Вземете предвид вида на почвата, нивото на подпочвените води, честотата на валежи в региона, риска от наводнения.  Ако се чувствате защитени от околната среда и вярвате в устойчивостта на основата и дренажната система, може и да рискувате. Имайте предвид обаче, че отказът от влагозащитни работи в повечето случаи означава непрекъснати  ремонти, проблем със здравето и намаляване на функционалността на помещенията.

Азбучна истина е, че хидроизолацията е задължителна за сгради, построени на терен с подпочвени води; дървени къщи;  наводявани жилища; кооперации с влажни мазета;  сгради в райони с тежка зима или такива със сериозни пукнатини,  разрушения и течащ покрив.

Каква хидроизолация е необходима?

hidro

Пазарът на строителни материали предлага наистина голямо разнообразие от материали и  покрития за влагозащитна дейност. Изборът им зависи от мястото, на което ще се постави, особеностите на повърхността, дефектите по нея. Трябва да се има предвид технологията по поставянето им, запечатването на „шевовете” на отделните листи покрития,оформяне на  фуги, обособяване на отвори за преминавате на инженерни комуникации и т.н. Всички тези неща изискват определени знания и опит.  Най-разумното решение е да се свържете със специалисти  в тази област като тези, които работят за prioritybuildings.com. След като бъде извършен оглед и в зависимост от нуждите на сградата, екипът ще ви даде компетентен съвет за избора на подходяща хидроизолация. Те знаят кой тип покритие и технология ще ви свършат най-добрата работа за защита от влага. Освен това могат да се справят с допълнителни проблеми, като нуждата от почистване и отстраняване на неизправности в конструкцията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *