post

Пред всеки купувач на климатик стои въпросът за цената. Повечето хора искат да спестят от закупуването на такъв уред, затова се спират на по-бюджетни модели. За съжаление обаче, те почти никога не са добър вариант и в крайна сметка излизат по-скъпо в дългосрочен план. Когато става въпрос за отоплителни системи, не трябва да се прави компромис с качеството. По-долу ще сравним какво получавате с евтина и скъпа машина, за да прецените сами дали си заслужава да инвестирате във висок клас климатик.

Какво получавате, когато закупите висок клас климатик?

Тишина

Има голяма разлика между конвенционалните и инверторните технологии по отношение на шума. Обикновените модели са традиционно много шумни и могат да предизвикат раздразнителност, дори да разстроят съня (ако се ползват в спалнята). Същото важи и за по-евтините инверторни уреди, които въпреки че притежават обновена технология, не са чак толкова надеждни в сравнение с висококачествените системи.

Как стоят нещата на нашия пазар? Повечето инверторни и хиперинверторни модели, които се предлагат у нас, са тихи. Нивата на шум варират и обикновено са под 25 dB. Доказана марка, с която няма да сгрешите, са климатици Toshiba на Eclima, чиято технология генерира само 19 dB, едва доловими за човешкото ухо. На практика това значи, че независимо дали се опитвате да спите, или да гледате любимия си сериал, почти няма да забелязвате присъствието на климатика. Нищо няма да попречи на вашия комфорт през денонощието.

Други японски производители също се държат на ниво в това отношение. Всеки се надпреварва да предложи по-иновативни решения за климатизация. Затова ви препоръчваме да разгледате различните модели и да сравните отделните характеристики. Ще откриете много нови екстри, за които не сте подозирали, че съществуват.

По-ниски сметки за ток и висока надеждност

Друго предимство на първокачествените климатични системи е добрата икономичност. Много от моделите успяват да постигнат енергиен клас А+++ при режим на отопление и охлаждане. Високата енергийна ефективност допринася не само за по-ниски сметки за електроенергия, но и за постоянна стайна температура през всички сезони. Освен това те постигат зададената температура – нито градус повече, нито градус по-малко. Причината за това е, че компресорът на инверторните климатици работи безспирно и така се избягват крайностите.

Чист въздух

Съвременните климатици разполагат с няколко вида филтри, които ефективно премахват неприятни миризми и вредни частици от въздуха. Всеки производител използва различни материали, които да свършат тази задача. Климатици Toshiba залагат на своя Ultra Fresh филтър, който освен че се бори с фините прахови частици PM2.5, също така предотвратява появата на мухъл.

2

За разлика от това, конвенционалните модели разполагат с един основен филтър, предназначен за събирането на прах. Това не е достатъчно ефективно за пречистване на въздуха, където обикновено има вируси, бактерии, алергени, неприятни миризми и други замърсители.

Какво получавате, когато вземете евтин модел?

Досаден шум

Както вече подчертахме, конвенционалните климатици имат проблем с шума, тъй като системата работи по съвсем различен начин от този на инверторите и хиперинверторите.

По-високи сметки за ток

Споменахме, че инверторните системи поддържат постоянна температура в помещението, което допринася за комфорта у дома. При конвенционалните модели нещата стоят другояче. Често температурата или е твърде висока, или твърде ниска. Компресорът се включва и изключва постоянно, вместо да работи през цялото време. За да може да компенсира загубите на топлина, той трябва да работи на пълна мощност, което го прави неособено енергийно ефективен.

Напротив, точно това е причината тези уреди да изразходват повече електроенергия, за да стигнат до зададените градуси. В следствие на това сметките за ток също се повишават драстично. Най-големият недостатък в случая е, че жилището не е достатъчно топло.

Ниска надеждност

Тъй като материалите, използвани за проектирането на старите климатици, са по-евтини, това предполага, че те са по-склонни към повреди. Освен това постоянното включване и изключване на компресора, за което споменахме по-горе, води до по-бързото износване на системата.

Фреон

Старите климатици работят с различни видове фреон. По-разпространен избор са R410A и R22, който е забранен за употреба. Фреонът е вид хладилен агент необходим за преноса на топлина от вътрешното тяло на уреда към външното. Той е създаден през двайсетте години на миналия век в САЩ и през следващите десетилетия става широко разпространен в няколко индустрии.

За съжаление, повечето от тези газове спомагат за разграждането на озоновия слой, което води до различни последици за природата и човечеството. Затова науката постоянно търси да разработи нови методи, с които да замени старите фреони.

През последните години по-скъпите инверторни и хиперинверторни климатици започнаха да използват фреон R32. Той се счита за по-безопасен и дори по-ефективен. Когато една система работи с този газ, тя изразходва до 10% по-малко електроенергия, което също води до по-ниски сметки за ток. Другата добра новина е, че не оказва негативно влияние на глобалното затопляне, тъй като е доказано по-щадящ за околната среда.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *