post

Брюксел е похвалил изпълнението на ОП „Регионално развитие” и досегашните резултати по изпълнението на АМ „Тракия”. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред Btv.

Министърът коментира състоянието на магистралите и зави, че въпреки спирането на средства за ремонт на пътища от републиканската мрежа, изпълнението на аутобаните ще продължи в срок и по график. Участъците с дупки на първокласните пътища, като прохода „Петрохан”, ще бъдат само запълнени. Министърът заяви, че много от пътищата в страната ще останат за ремонт за следващата година, тъй като  през настоящата средствата няма да достигнат.

До април идната година трябва да е стартирало изграждането на седем нови ЛОТ-а.  „Остатъкът от „Люлин” – 19, 5 км ще бъде готов през 2011 година. За една година ние свършихме две трети от работата, която трябваше да бъде изпълнена по време на предишното правителство. До края на 2012 година пускаме и „Тракия”, а 2013 година и магистрала „Марица”, каза Плевнелиев.

Проблем, който стои пред държавата е не само твърде краткия период, в който трябва да се построят или ремонтират всички главни пътища, ни и липсата на средства. „Ако българите искат да имат качествени пътища,  те трябва да знаят, че това не може да стане за 1, 2 или 5 години. На запад това е политика, с фокус и ясни правила за действие, там нещата се случват за 20 години, а ние ще се опитаме да го направим за доста по-кратък период – за 10 години.”, добави той.

По думите му в страни с подобен на България мащаб, за изграждане на необходимата и качествена инфраструктура са необходими около 20-35млрд. евро, докато у нас за 20 години са инвестирани едва 1, 5 млрд. евро.

Що се отнася до ОП „Транспорт” обаче, там резултатите са много назад, а 3,5 години след започване на изпълнението й няма почти никакви резултати. „Вече нещата започват да се случват обаче, ето стартирахме строителството на „Тракия” с финансиране по тази програма”. Като цел Правителството си е поставило за цел за година и половина да достигне от 60% усвояване на средствата по програмата.

От септември 2010 г. ще стартират процедури по изграждане на седем нови пътни отсечки ще стартират по Оперативна програма “Транспорт”:
– за два лота от магистрала “Струма”
– за два лота от магистрала “Марица”
– за пътищата “Кърджали – Подкова”, “Мездра – Ботевград” и Гара Яна
До април 2011 г. трябва да са подписани договорите за строителство на посочените участъци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *