post

Дългоочакваният ремонт на площад “Цар Иван Асен II” пред хълма Царевец приключи в срок. В рекордни срокове го изпълни фирмата „ВТ Инженеринг”, съобщава в. “Борба”.

По първоначален план районът пред крепостта Царевец трябваше да е готов до 20 септември, в навечерието на празника на Независимостта, но реконструкцията завърши предсрочно. До тогава целият участък ще бъде изчистен и ще се оформят само детайли.

Въпрос на дни е и завършването на новия Летен театър на Велико Търново. Паралелно с площада пред Царевец са обновени и прилежащите улици „Читалищна”, „Н. Пиколо” и „Иван Вазов”.

Посетителите вече ще стъпват по гранитна настилка, а достъпът на коли ще бъде сведен до минимум. Под Хуманитарна гимназия е оформен специален паркинг за коли и автобуси, където посетителите ще спират и ще продължават пеша.

Целта е градът да се облекчи и от трафика и да се създаде порядък в движението, обясниха от строителната дирекция на общината. Автомобилите се изнасят максимално в периферията на площада, така че да се оформи една по-голяма и спокойна пешеходна зона.

Край крепостта вече няма да има паркинг, за да се освободи колкото се може по-голямо пространство за туристите. Тук ще могат да спират за кратко единствено автобуси. В района пък се подготвят няколко големи паркинга за автомобили.

Инвестицията в новата визия на площада е над 1.06 млн. лв., с които е финансирано обновлението на почти 4 дка площ.

Въпрос на дни е да завърши и ремонтът на новия летен театър. Изпълнението е дарение от фирми, сред които основен спонсор са няколкото подразделения на „Еврохидросистеми”, която се занимава с полагането на новите канализационни и водопроводни тръби в града по водния проект. Същата компания дари и крупна сума за ремонт на градския стадион.

Летният театър на няколко пъти бе предлаган на инвеститори след публични конкурси, но те се отказваха заради кризата. Частни фирми планираха да вдигнат жилищни сгради край него и да възстановят сцената с местата за публиката. Вместо да го пусне наново на конкурс, градоначалникът Панов помоли спонсори да съберат средства и да възстановят безвъзмездно театъра.

Новият театър вече разполага с 1500 седящи места, a размерите на сцената са 12 на 18 метра. Очаква се още този месец новият Летен театър да посрещне първите си гости и да домакинства на концертни, културни и фестивални прояви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *