post

“Затова инвеститорът има желание да я впише в общия ансамбъл, като обект който не дразни със своята полуразрушена и занемарена визия”, коментират проектантите от “АРКО студио”, арх.  Петко Костадинов и к.арх. Иван Костадинов, цитирани от в. “Марица”.

Въпросният склад се намира на ул. “Цанко Дюстабанов” 63. Въпреки, че днес “респектира” с рушащата се фасада, историята му се оказва доста колоритна. Построен е още преди 9 септември 1944 г., като фабрика за манипулация на тютюн.

Това, което отличава тази сграда от идентичния тютюнев ансамбъл, в съседство, е подчертано авангардната за времето й конструкция от стоманобетонни рамки. Преди 10 години един от бившите собственици прави реконструция с надстройка на част  от сградата, с подсилване на устоите, ремонт на покрива и корекция на фасадата. За  съжаления не я завършва.

За актуалния й собственик е важно на първо време да й предаде иновативна визия. Това ще стане с окачена фасада от стъкло, плюс акценти от алуминиеви решетки и облицовка от  еталбонд. Проектанският колектив предлага изчистено решение с акцент върху основния  вход.

“Той ще се намира от северната страна към ул. “Цанко Дюстабанов”, където сме предвидили вертикално третиране на фасадата с декоративни решетки, облицовка с каменни плочи и атрактивна козирка от хром-никелова стомана”, коментират от “АРКО студио”. Сградата има и втори вход на запад, откъм автогара-юг.

Най-силната визуална част е югозападния сектор, където в близост преминава надлеза на жп. гарата. “Тук сме оформили обем, който разбива общата структура на сградата, като  акцент във фасадата. Нощното осветление ще е още по-ефектно. То ще следва хоризонталната тенденция, наложена от алуминиеви профили, фланкиращи  отделните  етажи”, обяснява арх. Костадинов.

Скатният покрив не е предмет на настоящата разработка. Плоските покриви обаче ще се използват за разполагане на чилърите на  иновативна климатична инсталация. За целта се планират паравани от алуминиеви ламели.  Целият цокъл ще бъде обработен с гранитни плочи.

На следващ етап ще се реши каква ще е функцията и разпределението на 2-та етажа. ”Тук ни предстои да третираме едно интересно подпокривно пространство, което също може да  се развие по подходящ начин”, допълва арх. Костадинов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *