post

Oколо 25 млн. лв. ще бъдат необходими за отчуждаване на имоти по протежението на Северната скоростна тангента на София, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В момента много хора са недоволни от предложените им обезщетения за отчуждаване на имоти за пътната отсечка. Делата са почти 500 и са насрочени за следващото лято, обясни Павлова цитирана от БТА и investor.bg. Ако не се постигнат извънсъдебни споразумения по тях и не се платят отчужденията, няма да може да почне строителството и средствата за тангентата ще бъдат загубени, категорична бе тя.

Правителството ще направи опит до края на януари да бъдат проведени преговори и да се постигнат извънсъдебни споразумения. Целта е през пролетта да започне строителството на обекта и той да бъде завършен до края на ноември 2015 г. Това е и крайният срок, който е поставен, за да може да се използват средствата от настоящата оперативна програма „Регионално развитие“.

Ако обаче парите се загубят, ще трябва да се търсят заеми, за което възможностите в момента са ограничени, обясни Павлова. Според нея дори и да не се реализира Северната скоростна тангентата, има чакащи проекти, които могат да получат еврофинансиране.

Павлова бе категорична, че договорът за строителството на лот 4 на магистрала “Струма” не е прекратен. Очаква се в понеделник да е готов анализ на състоянието на обекта. Най-вероятно ще се опитаме да спасим проекта и той да бъде довършен до септември следващата година, заяви министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *