post

Крайно време е държавата да обяви сектора на информационните и комуникационни технологии за стратегически за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията за връчване на наградите на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) за 2014 година. За 10 години ИТ-секторът е разкрил 35 000 работни места и е създал четири пъти по-висока добавена стойност от всички останали сектори на икономиката, каза държавният глава на церемонията, която се проведе под негов патронаж.

Пред повече от 150 представители на ИТ-бранша Росен Плевнелиев изрази надежда, че до края на 2016 година електронното правителство ще бъде завършено. „Парите са осигурени, механизмите са ясни, но е нужна много работа. Работете заедно с държавните институции за това“, призова президентът. Държавният глава открои и постигнатото до момента в изграждането на иновативната екосистема у нас, която, заедно с още 7000 проекта, е финансирана с 350 млн. евро от фонда JEREMIE. Според президента, страната ни ще може да разчита на още 400 млн. евро по линия на фонда, което ще подпомогне реализацията на двойно повече проекти.

Държавният глава връчи на преподавателя по физика от ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък Теодосий Теодосиев Специалната награда на БАИТ за принос в развитието на информационните технологии за 2014 година. Възпитаниците на преподавателя донесоха повече от 100 отличия от международни олимпиади по математика и по физика. Росен Плевнелиев призова представителите на ИТ-сектора да подкрепят инициативата на Теодосий Теодосиев, който от 10 години влага личните си спестявания в създаването и развитието на школа за безвъзмездна подготовка на талантливи млади хора.

На церемонията, която се проведе за четвърта поредна година, отличия бяха връчени в 12 различни категории на личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са допринесли за развитието на информационните и комуникационни технологии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *