post

Първият открит мол в България – бургаски “Странд” е обявен за продажба заради неплатени данъци към общината, а обявена минимална цена е 33.3 млн. лв. Продажбата е от частен съдебен изпълнител.

Дългът към общината е много малък – само 448 082 лв., според обявление в регистъра на частните съдебни изпълнители, но имотът е ипотекиран в КТБ и ако продажбата е успешна, повечето пари ще отидат за погасяването на ипотеката, пише “Капитал”. Длъжникът е акционерното дружество “Странд Бургас”. Според представители на пазара обаче трудно ще се намери купувач на тази цена.

Срокът за подаване на оферти за мола и терена под него е 23 октомври. На 26 октомври пликовете ще бъдат отворени и при интерес ще има и устно наддаване. Ако няма кандидати, се насрочва втори търг на 80% от първата цена. При липса на оферти и за втория търг се прави нова оценка.

Концепцията на първия мол от отворен тип в България напомня голяма търговска улица с магазини, заведения, обществени зони и забавления. Очакванията на инвеститорите обаче, че новият мол ще внесе разнообразие в търговските площи в града, не се оправдаха и той работи само една година при силната конкуренция в морския град. По различни оценки в центъра са вложени над 40 млн. евро, като част от тях бяха осигурени от КТБ. Именно фалитът й през миналото лято накара мениджмънта на “Странд” да помоли наемателите “временно” да освободят обектите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *