post

Офис сгради и добре работещи търговски центрове в София и в големите градове ще бъдат във фокуса на инвеститорите през 2016 г, прогнозират от Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония. Интересът е насочен към първокласни имоти – с отлично местоположение, висока заетост и дългосрочни наемни договори, които генерират стабилни порични потоци.

„При офис площите силното развитие на наемния пазар през последните две години позволи да се откроят първокласни проекти, които да предложим на инвеститорите. На пазара на търговски площи също е налице сегментиране и работещите модели се забелязват на фона на проектите, които се нуждаят от репозициониране“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman & Wakefield.

Тя посочи като конкурентно предимство на България по-високата доходност, която инвеститорите могат да постигнат при сделките си в сравнение с тази на развитите европейски пазари. На тази база расте инвестиционният интерес към Югоизточна Европа като цяло, стига регионът да запази икономическата и политическата си стабилност.

Силното търсене на офис площи под наем продължава, като и през 2016 г. ще остане движено главно от IT и BPO сектора. България е все по-разпознаваема и предпочитана аутсорсинг дестинация за тези компании и очакванията на Forton/Cushman & Wakefield са за силен пазар за поредна година.

В резултат от разрастването на аутсорсинг бизнеса, както и на вълната от сливания и придобивания в световен мащаб търсенето трайно се насочи към по-големи площи. Много компании от тази сфера обединяват офисите си и търсят офиси в диапазона 2000-4000 кв. м. Това беше и причината през 2015 г. да станем свидетели на поредица от значими наемни договори, най-големият от които – за влизането на Visteon на 7300 кв. м в Capital Fort, бе подписан с посредничеството на Forton/Cushman & Wakefield.

„Консолидирането на бизнес, разрастването на операции в България и преподписването на наемни договори ни дават основание да очакваме активен наемен пазар и през 2016 г. Слабото предлагане на подходящи площи обаче е ограничение, което също трябва да се има предвид“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman & Wakefield.

По данни на компанията през следващата година се очаква завършването на едва 70 000 кв. м нови офис сгради. В същото време през последните две години обемът на наемния пазар надвишава 130 000 кв. м, а нетно усвоените площи (разликата между наети и освободени) са над 80 000 кв. м. Така, ако отделим настрани офисите за собствено ползване и по-малките сгради, на пазара ще излязат едва два-три по-значими нови проекта – Blu Offices на бул. „Брюксел“, SPS Tower на бул. „България“, Kambanite Green Offices в района на Околовръстния път, така че недостигът на качествено предлагане ще се запази.

Прогнозата на Forton/Cushman & Wakefield е, че в резултат от това ще продължи активното наемане на площи в строеж (preleases). По отношение на наемните нива на първокласни площи в София, които през 2015 г. варираха между  10.5 и 12.5 €/кв. м, очакванията са за лек ръст през предстоящата година. Договорите за новите сгради ще се подписват в горната граница на този диапазон – на нива около 12-12.5 €/кв. м.

След като през 2015 г. се формира стабилен наемен пазар на офис площи извън София, през следващите месеци този интерес ще се запази. Тенденцията е свързана с разрастването на IT и BPO сектора, като тези компании все по-често разглеждат опции за офиси в Пловдив, Варна и Бургас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *