post

Над 60 млрд. лева са депозирани в банките, като 85 на сто са раздадени като кредити. Това каза в ефира на bTV банкерът Левон Хампурцамян. Според него на това може да се гледа по два начина – като на стагнация и като на резерв за по-високи потребление и растеж в момента, в който има по-предсказуеми икономически условия и хората решат да харчат.

„Рискът на средата в България е доста висок, лошите кредити са доста високи, дисциплината на кредитополучателите се различава от тази в Чехия или Германия”, посочи Хампарцумян в отговор на въпрос дали ще падат още лихвите по кредитите. Според него тенденцията е в посока надолу и при кредитите, и при депозитите, като това е щяло да е още по-чувствително, ако България беше в Еврозоната.

Шефът на „Уникредит Булбанк” подчерта, че по-ниските лихви не са загуба за банката, а част от естествен процес. По думите му таксите няма как да се вдигат безконтролно – финансовите институции имат възможност да печелят, но от все по-съвършени услуги, а не просто от надписване на сметката.

Какво точно се е случило в КТБ и надзора й може би никой никога няма да каже, коментира Левон Хампарцумян. „В света в подобни случаи връщането на 30-ина процента (от изчезналите активи – б.р.) е голям успех”, каза той и допълни, че е по-добре да забравим за магистралите, които премиерът Борисов твърди, че е можело да бъдат построени с парите от трезора на Цветан Василев.

Хампарцумян нарече „опорни точки” твърденията, че ЕС е в процес на разпадане. „Тук 500 млн. души живеят най-хубавия живот на света”, посочи той.

Според него 2016 г. ще предложи умерен растеж с намерението да се направят реформи. „Реформи и стабилност не са непременно синхронни”, посочи той, като допълни, че често промените водят до временни дестабилизации и затова трябва да се внимава „да не счупим машинката”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *