post

ТОЛ системата е най-доброто решение за транспортната система у нас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Единадесета годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа 2016″, предаде Агенция „Фокус”.

„Инфраструктурата, която се намира под управлението на министерството, е основно железопътна, пристанищната, летищната и летищните терминали. Политиката, която провеждаме, е от две направления на ОП „Транспорт“ да финансираме пътната инфраструктура, от друга приоритетна ос – железопътната инфраструктура и от трета – софийското метро“, обясни той.

„На 15 април влиза в сила новата директива за концесии в Европа“, отбеляза министър Московски. Той припомни, че предстои в българския парламент да влезе и новият закон за концесиите, който доста разширява обхвата си на действие и в него има много позитивни неща.

„В него не е лимитиран срокът за концесия и може да е съпоставим с вида и обхвата на една бъдеща концесия“, посочи министър Московски. Според него законът ще е доста гъвкав и ще даде възможност държавата да бъде максимално обезпечена. „В политиката ни по летищната инфраструктура мога да припомня, че Варна и Бургас са под концесия от 2006 година, останалите големи летища са Горна Оряховица, което съвсем скоро беше концесионирано и това в София, за което също предстои да стартира процедура за концесия“, отбеляза той. Министър Московски изрази надежда оператори на европейско и световно ниво да кандидатстват за концесията на Летище „София“. „В самите договори са гарантирани инвестициите и концесионерните такси, които ще получава страната ни“, уточни той.

По отношение на интермодалните терминали, той отбеляза, че във Видин се провеждат предпроектни проучвания, в Пловдив терминалът е пред завършване, проектът на терминала във Варна е пред своя край, а се извършва обследване за такъв и в околностите на град София. Министър Московски благодари на регионалното министерство и на Агенция „Пътна инфраструктура“ за разбирането, което проявяват по отношение на въвеждането на ТОЛ система. „Надявам се, когато системата заработи, да се постигне баланс и товарните потоци да бъдат по-добре разпределени. Това ще бъде много устойчиво за една транспортната система, така че ще бъде най-доброто решение“, заяви той.

От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова уточни, че се предвижда с въвеждането на системата от 20 хил. км пътна републиканска мрежа да се дължат такси за 17 хил. “ТОЛ системата няма да се прилага за всички третокласни пътища. Само за тези, за които е налице транзитен трафик. Това е нашата подадена ръка към търсенето на справедлив подход – този, който пътува повече и руши повече, да плаща повече“, отбеляза министър Павлова. Тя допълни, че се очаква, чрез въвеждането на ТОЛ системата приходите от пътни такси, които са били 200 млн. лв. годишно, а с увеличението на винетните стикери се изчисляват на 260 млн. лв., да се увеличат двойно и дори тройно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *