post

Tайванската Hon Hai Precision Industries, известна още като Foxconn, придоби електронната компания Sharp за 388 млрд. йени (3,5 млрд. долара), предаде Financial Times. Hon Hai е известна като контрактор, произвеждащ договорни елементи за други големи технологични компании като Apple, допълва изданието.

Сделката се осъществява при цена от 88 йени за акция, което е значително по-ниска цена от първоначално обсъжданата, след като тайванската компания успя да редуцира цената на контракта със 100 млрд. йени, съобщава econ.bg.

Чрез сделката Hon Hai ще добави първокачествен бранд в портфолиото си, както и произвеодствената мощ на пионера в сферата на слънчевите панели и на кристалните дисплеи. За Sharp сделката е ново начало, след като бизнесът ѝ за производство на телефони и телевизори беше елиминиран от пазара, тъй като едновременно компанията трябваше да се конкурира с технологични гиганти като Apple и с нискобюджетни производители като самата Hon Hai.

“Развълнуван съм от възможностите на този стратегически съюз и нямам търпение да работим с всеки в Sharp”, коментира основателят и главен изпълнителен директор на Hon Hai Тери Гу. „Имаме да постигнем още много и съм уверен, че ще отключим истинския потенциал на Sharp”, допълни още Гу.

През февруари сделката между двете компании беше оценена на 659 милиарда йени, но Hon Hai успя да редуцира цената, след като бяха разкрити нови задължения на Sharp. Японската компания се очаква да регистрира нетна загуба от 170 млрд. йени през финансовата година, приключваща в края на март, а причините за това са спадът на цените на LCD панелите и слабото търсене в Китай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *