post

Дубайската компания Emaar Properties PJSC планира строителство на кула с височина 1 км. В момента най-високата сграда е Бурж Халифа, който е висок близо километър или точно 828 метра.

Сградата ще е част от проекта Dubai Creek Harbour , а строителството й се очкава да започне в края на юни тази година и да бъде завършено преди 2020 г., когато Дубай е домакин на World Expo, пише Bloomberg, цитиран от Money.bg.

В последните години емирството се превърна в туристически и бизнес хъб на Персийския залив. В момента там усилено се строят хотели, които планирано до 2020 г. трябва да привличат по 20 милиона туристи годишно от 10 милиона посетители през 2012 г.

Новата придобивка на Дубай ще има градини, както и два етажа за магазини, ресторанти и други подобни. Проектът ще бъде финансиран 50% от собствен капитал и 50% от кредит.

Преди няколко месеца Саудитска Арабия обяви подобен амбициозен план, като съобщи, че ще инвестира 1,2 млрд. долара в проект за нов небостъргач с името Джеда Тауър, който ще се извисява 1 км. над земята.

Компанията Jeddah Economic Company е собственик на небостъргача и ще отговаря за неговото построяване. Плановете на Рияд обаче не спират само с тази кула, а са дори по-амбициозни – те предвиждат изграждането на цял такъв град със супер високи сгради.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *