post

Повече инвестиции и по-активна търговия в българско-германските отношения показват данните от тазгодишната анкета сред германския бизнес за икономическата среда у нас.

Основен проблем пред инвеститорите остава неслучващата се реформа в съдебната система, каза в предаването “Преди всички” управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев. “Много немски фирми са на мнение, че все още липсва правна сигурност, все още има какво да се прави в българските съдилища. България трябва да стане познаваема по света като икономическа дестинация, където се гарантират правна стабилност и върховенство на закона. В момента това все още не се е случило.”

Със 175 милиона евро са нараснали германските инвестиции в България през последната година, най-вече в индустрията, следвана от търговията. Все още обаче България привлича чуждестранния бизнес преди всичко с най-евтината работна сила в Европа, посочи Василев. “Това е добре, да кажем, за чуждия инвеститор, но не е толкова добре за обикновения български гражданин. По отношение на висшето образование, дуалното професионално образование, правната сигурност сме много зле. Тъжното е, че българските кадри продължават да напускат родината си, което значи, че не намират атрактивна заетост и подходящи работни места за своята квалификация.”

Германо-българската индустриално-търговска камара ще представи днес резултатите от традиционната си анкета за бизнес средата у нас през тази година.Анкетата е проведена през февруари тази година и е част от ежегодната инициатива на Германо-българската индустриално-търговска камара да организира допитване за бизнес средата сред германските инвеститори у нас.

Същевременно данните за България се съпоставят и с резултатите от анкетите на останалите 16 германски външнотърговски камари в Централна и Източна Европа.

Камарата ще представи и новосъздадената консултативна комисия за нормативно съответствие, която ще следи за правилата на корпоративната етика, като гаранция за качество на продуктите и услугите и с цел подобряване на бизнес средата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *