post

Тенденциите в секторите на недвижимите имоти и строителството остават мрачни, с едва 2,751 нови жилища в цяла Гърция, построени през първите четири месеца на годината, което е спад 5 на сто от дори ниските стойности в сравнение със същия период на миналата година, според статистическата агенция ЕЛСТАТ.

Миналата година, строителството се срина, покрай националните избори и несигурността по време на преговорите на новото правителство с кредиторите на страната.

Надеждите бяха, че относителното стабилизиране на политическия климат тази година щеше да подобри картината в строителния сектор. Като отражение на липсата на интерес в сектора, общия индекс за строителни материали спадна 1.8% през юли спрямо същия месец на миналата година, това след спада от 1.7% от юли 2014 г.

По отношение на обема, жилищното строителство, до май беше надолу с 21,2%, от повишаването с 15,7% през същия период на миналата година. Новите разрешителни за строеж са спаднали с 16,3% в петмесечния период, след ръст от 2.4% година по-рано. Eurobank наскоро съобщи, спад с 40 милиарда евро в основен капитал инвестиции между 2007 г. и 2015 г., или 66.1%.

Спадът се усеща най-вече на пазара на жилища, който загуби 23,8 милиарда евро, следвани от сектора на машини и оборудване (12,1 милиарда евро) и други видове строителство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *