post

От стартирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 са сключени 235 договора за близо 150 млн. лева, свързани само с подкрепа на иновациите.

Това обяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриване на шестата годишна церемония по връчване на наградите „Изобретател на годината“, организирана от Патентното ведомство.

Борисов връчи и голямата награда „Иновативна фирма“ за 2017 г. на панагюрската фирма „Оптикоелектрон Груп“ АД – лидер в производството на оптични устройства в България.

Замeстник-министърът на икономиката напомни, че по иновационна динамика България заема четвърта позиция в ЕС през периода 2012 – 2016 г., и това по думите му е свидетелство за ускорени процеси в сферата на иновациите.

„Трябва да работим, за да запазим, златните умове, талантите и предприемачите в България“, смята Борисов.

Той посочи, че в страната има силен икономически растеж и финансова стабилност.

Лъчезар Борисов се надява през следващата година растежът ще бъде генериран не само от вътрешното потребление и износа, а и от инвестиции.

Заместник-министърът е категоричен, че Министерството работи за това иновациите да се превърнат в модел на икономическо развитие, като се подпомагат чрез „Иновационната стратегия за интелигентна специализация” и чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Награди получиха 35 изобретения, защитени с патент, дело на 28 учени, разделени в три категории, съобщи икономическото ведомство.

В края на церемонията двама учени бяха вписани и в „Златната книга на българските откриватели и изобретатели“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *