post

Зимният туристически сезон тази година е добър. Това отчете Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, който коментира темата в разагара на сезона по БНТ, пише investor.bg.

Януари ще приключи с около 480 хиляди влезли в страната чужденци, което е около 4% над посетителите от миналия януари. Причината за ръста е повишеният интерес към културно-историческият туризъм в градска среда, както и Българското европредседателство.

Отчита се обаче спад на зимните ваканции, свързани със зимните спортове заради топлото време, каза Драганов. По думите му записванията спряха както за България, така и за Европа, където пък имаше прекалено много сняг. „Тази зима за скиорите и фирмите, които изпращат скиори по курортите, януари не беше добър месец“, посочи експертът.

Хотелиерите в България не са консолидирани – липсата на силна организация, която да ги обединява по места и във връзката им с централната администрация продължава да е основен проблем на бранша, каза той.

Браншът очаква създаването на Национална туристическа организация, която ще обедини 11 туристически формирования в момента. В парламента вече е внесено предложение за промени в Закона за туризма в тази връзка, каза Драганов. Това ще е форма на конфедерация на българската туристическа индустрия, поясни той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *