post

Данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от dir.bg показват, че България е на 9-то място от 59 пазара на жилища в света по ръст на цените на жилищата през последните три месеца на 2017 г.

Компанията е използвала данните за България на европейската статистическа служба Евростат за третото тримесечие на 2017 г. Индексът на Евростат за цените на жилищата за периода октомври – декември 2017 г. ще бъде публикуван на 7 април.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) също са от третото тримесечие, като съвпадат със статистиката на Евростат. Индексът на Института за последното тримесечие ще бъде публикуван на 30 март. Годишният ръст на цените на имотите в България достига 9% за периода. Спрямо предходното тримесечие увеличението е 2,2%, сочи статистиката.

Това ни нарежда в „червената” зона на класацията на компанията, където са най-бързо растящите пазари. Лидер е Исландия, която стои начело вече няколко тримесечия и в класацията на онлайн портала за имоти Global Property Guide, с годишно повишение на цените от 15%, но намаление от 0,5% за тримесечието.

На второ място е Хонконг с ръстове от съответно 13,7% и 2,6%, а на трето – Чехия, с увеличения от 12,3% и 1,6%. Топ 10 се допълва от Ирландия, Турция, Сърбия, която е нов играч в класацията и е включена от консултантската компания за първи път, Унгария, Латвия и на десето място Канада.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва 2017 г. на ниво от 4,6% – по-малко в сравнение с отчетените през предходната 2016 г. 5,3%, но повече в сравнение със световния икономически растеж от 3,7% средно за миналата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *