post

Навлизаме в много спокоен и балансиран период, в който предлагането отговаря на търсенето. Нямаме излишък. Това каза Невена Стоянова, управляващ директор на “Luximmo Finest Estates”, в студиото на телевизия “Блумбърг”, пише econ.bg.

Обявените оферти, които не са продадени, са много малко, като цените на предлаганите имоти все още са под тези от 2008 г.

“В момента най-много се търсят апартаменти, които са в близост до метростанция. Апартаментът, който се търси в масовия сегмент, е, ако е с една спалня – 60 квадратни метра, ако е с две спални – 90 квадратни метра. Говорим за цените от 850-1200 евро на квадратен метър в София”.

В по-луксозния сегмент се търсят жилища с все по-просторни квадратури. Цената започва от 1200 евро на квадратен метър.

“Средно за апартаментите таванът е до 2000 евро на квадратен метър. Крайната цена зависи, но започва от 250 000 евро нагоре”.

Една от причината много жилища да стоят необитаеми е, че в България данъците за недвижими имоти са много ниски. Така много хора не се нуждаят да продават имотите си и просто да ги притежават.

Що се отнася за ваканционните имоти, при закупуването на масовите има голяма промяна в последните години, каза експертът.

“Няма вече масово купуване от руснаци, купуват се основно от българи, които искат да инвестират във ваканционен имот, защото бюджетът им не е достатъчно голям за имот в София”.

Тя добави, че българският купувач винаги е имал голям интерес към придобиване на имоти в чужбина, и по-специално към Гърция, където инвестицията е добра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *