post

Цените на стоки и услуги в България остават най-ниските в Европейския съюз и през 2017 г. – на 48% от средното ниво сред страните членки, показват данни на Евростат, пише Дневник.  Други евтини дестинации са Румъния (52%) и Полша (56%). Най-скъпо е в Дания, Люксембург, Ирландия и Швеция, с цени над 120% от средното за съюза.

Хотелите и ресторантите са една група, която дърпа надолу общия индекс на цените в България. По данни на Евростат те са най-евтините в ЕС – едва 45% от средните нива сред страните членки. Промяната спрямо година по-рано е минимална, докато увеличението в сравнение с преди десетилетие е 6.8 пр. п. Секторът е и сред тези, които регистрират най-малък темп на растеж на заплатите на служителите си. От друга страна, туристите в Дания се сблъскват с най-високите цени в ЕС – с 50% над средните нива.

В Швеция пък са най-скъпите храни и напитки – на 126% от средните цени в ЕС, докато най-евтините продукти в тази група могат да бъдат намерени в Румъния и Полша. В България цените на храни и безалкохолни напитки бавно настигат средните в съюза, като през 2017 г. достигат 73.1%.

Големи разлики в цените са видими и по отношение на алкохола и цигарите, предимно заради начина на облагане на стоките в различните страни. В България те са на едва 56% от средните цени в ЕС, докато в Ирландия и Великобритания са близо тройно по-скъпи (съответно 174% и 157%).

Малки разлики пък има по отношение на потребителската електроника – от 86% в Ирландия до 110% в Дания и Франция. В тази група продукти цените в България се приближават до средните в ЕС – на 93%, сходни с тези във Великобритания и Чехия. В тази група стоки влизат телевизори, аудиосистеми, камери, софтуер и компютри, но изключва ремонта на продуктите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *