post

Макроикономическите резултати на нашата икономика са задоволителни, страната ни добре се представя в момента. Това коментира пред БГНЕС председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов относно икономическата обстановка у нас, пише econ.bg.

„Опитите за увеличаване тежестта върху бизнеса епизодично се появяват, но за наше удовлетворение са неуспешни. Имам предвид опитът да се натовари с вноски бизнесът за лицата с намалена трудоспособност в рамките на състава на съответните предприятия. Това щеше да е допълнителна тежест с нищо необяснима. Засега смятаме, че тази идея сме я преустановили”, даде за пример Симеонов.

Същевременно той отбеляза, че все още има редица въпроси, които предстои държавата да реши. Един от тях е плащането на трите дни болнични от страна на работодателите, които по никакъв начин не могат нито да контролират, нито да наказват лекарите, които неоснователно издават болнични листове.

„Този, който плаща трябва да има право на контрол. По този въпрос все още не се прави нищо, затова се злоупотребява с болничните. Не случайно последното ни изследване показа, че много от хората покрай отпуските си удължават почивката с болнични”. От БТПП отчитат, че няма развитие в областта на електронното правителство. Ще има негативни резултати за нови инвестиции, докато не се направи, сериозен напредък в тази политика. Това ще даде много бързо отражение и върху нивата на корупция в България. На въпрос дали търговският спор за митата между САЩ и ЕС ще се отрази на българската икономика следващите месеци, Цветан Симеонов не очаква да има негативни последствия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *