post

През август продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 0.3% спрямо юли, когато се свиха с 0.5%, показват данни на Евростат.

Продажбите на хранителни стоки останаха непроменени, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха с 0.4%, а тези на автомобилни горива – с 0.1 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави слабо през август до 2.1% от 2.2% през юли, при прогноза за повишение с 2 на сто.

В рамките на Европейския съюз (ЕС) продажбите на дребно се повишиха през август с 0.2% спрямо юли, когато се понижиха с 0.4%, докато на годишна база запазиха за втори пореден месец растеж от 2.5 на сто.

В същото време продажбите на дребно в България отчитат понижение с 0.3% през август, след растеж през предходните два месеца съответно с 1% през юни и с 0.7% през юли.

Това представлява първо свиване на търговията на дребно от месец май насам, когато продажбите на дребно също се понижиха с 0.3 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в България се забави до 2% от 3.8% през юли, когато беше отчетен най-голям растеж от ноември 2018 година насам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *