post

През настоящата година започва процедурата за международен търг за 10 регионални гръцки пристанища, съобщи министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис, цитиран от БНР. Целта на правителството е да се постигне максимално използване на капацитета им. Най-силен е интересът към пристанище Александруполис, което е стратегическо за трансфера на втечнен газ. Гръцките медии съобщават и за желанието на София да придобие 20% от акциите на компанията, която изгражда терминала до Александруполис. За това пристанище най-активни са интересите на американски компании.

Още преди обявяване на търга, компании от Китай показват желание да инвестират на пристанището на остров Корфу във връзка с развитието на круизния туризъм, но и към търговските пристанища в Патра и Игуменица. Находищата на газ до остров Крит увеличиха световния интерес за придобиване на права за експлоатация на порта.

Министреството на корабоплаването и островната политика води преговори със собствениците на фериботни компании за корекция на цените за транспортни услуги, които се увеличиха с 6% след задължението да се използва екологичночисто гориво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *