post

Нараства интересът към селските къщи в районите около София, Пловдив, Варна и Велико Търново, както и към просторните апартаменти в големите градове, коментират брокери на имоти, цитирани от econ.bg. Около София най-много сделки има в села на разстояние до 50 км от града, а около Пловдив и Варна – до около 30 км.

Купувачите предпочитат оживени и добре уредени села. За тях е важно до селото да има хубав път, да имат достъп до интернет, а наличието на магазини е предимство. Около София най-предпочитани са селата в посока Самоков и Боровец. В Пловдив – селата към Родопите, а в районите на Варна и Бургас атрактивни са селата с лесен достъп до плажовете. Голям интерес има и към селата в Централния Балкан – около Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян, Елена.

След като останаха дълго време у дома хората видяха предимството да имат дом по-близо до природата, със собствен двор, където могат да си играят децата, както и да се срещат с приятели. Още преди пандемията редица млади семейства избираха по-спокоен живот извън големите градове. След пандемията обаче тази тенденция се засили, а брокерите очакват тя да продължи и през следващите години.

Цените зависят от състоянието на къщата. По-скъпи са имотите, в които новите собственици могат да се нанесат веднага. Ако е необходим основен ремонт, цената на имота се понижава. Тъй като хората с финансови възможности искат определени удобства от дома си, все по-често купуват терени, върху които да изградят къща по собствен проект.

На пазара на имоти има и друга интересна тенденция, характерна за големите градове. Поради изнасянето на дейността на редица фирми в покрайнините на градовете много българи започнаха да търсят имоти именно в тези части. Това добре се вижда в района на София. Друг подобен пример е Варна, където строителството вече е свързало напълно града с курортите наблизо. Много хора купуват имоти край Варна, за да живеят целогодишно в тях, а при нужда да имат бърза връзка с централните зони на града.

Купувачите търсят предимно ново строителство, като най-предпочитани са жилищата в затворени комплекси и в сгради със собствен двор. Най-желани са партерни апартаменти с тераса-двор, както и жилища на по-високите етажи с големи тераси и хубави гледки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *