post

Наемите на първокласни търговски площи на главните търговски улици в София са отчели спад от 10% през първото тримесечие на 2010 г., пише в свое проучване консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE). Според експертите, наемите са се понижили средно до 45 евро на кв. м на месец, което е спад от над 18% на годишна база и с близо 31% от най-високото наемно ниво през последните три години.

София се нарежда сред европейските градове, които са отчели едни от най-големите спадове в наемите на първокласните площи в обекти, разположени на търговските улици и се нарежда на шество място сред общо 49 пазара в Европа, Близкия изток и Африка, включени в проучването.

Водещ е Дъблин, където наемите на площите са се понижили с над 13% през първото тримесечие на годината. Значителни понижения бележат също Атина, Порто, лондонското Сити, Дубай, Тел Авив и др.
Много малко са пазарите, отчели ръст в наемите през първите три месеца. Водещ в това отношение е Берлин с повишение от 4,26%, следван от Глазгоу с 4%. Макар и незначително, повишение (0,18%) отчитат и наемите в Москва.

Към момента доходността от този тип търговски площи в София е 8%, което е без промяна за тримесечието, но със 100 базисни пункта по-висока в сравнение със същия период за миналата година.

София застава начело в класацията и на още един от пазарните сегменти, проучван в доклада – този при наемите на първокласни индустриални площи. За периода от началото на годината наемите тук са се понижили със 7,22% до средно 4,5 евро на кв. м на месец. По-голямо е понижението единствено на наемите в Единбург – 7,69%. Ротердам е единственият пазар, който е регистрирал повишение от 4,48%, а по-голямата част от локациите са останали без изменение.

Експертите уточняват, че всички данни в доклада са показателни единствено за сгради с конкретно качество, спецификации и площ. Степента, в която тези показатели са подкрепени от информация за реални сделки, варира за различните пазари и за различните периоди, а информацията се базира главно на мнението на експерти за пазарните условия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *