post

„Инвестирането в подобни проекти по време на криза носи за България възвръщаемост на вложените средства, защото един такъв музей в световен мащаб се посещава от около 40 000 души.” Това заяви премиерът Бойко Борисов след като даде старт на първия етап от изграждането на Съвременен музеен център в сградите на кв. 500 в София, заедно с министър Вежди Рашидов. За фонда на бъдещия българския музей от името на правителството министър-председателят Борисов подари три оригинални творби на Марк Шагал, Пикасо и Салвадор Дали.

Новият български “Лувър” ще бъде разположен на обща площ от 23 000 кв. м. Проектът предвижда зали за съхраняване и излагане на произведения на културата. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, фондохранилища и реставрационни ателиета. Вътрешният двор на кв. 500 ще се преустрои в скулптурен център.

Изпълнението на техническия проект ще струва 25 милиона лева, като на този етап е осигурено финансиране по ОП “Регионално развитие” за част от обекта в размер на 2,5 милиона лева.
Кв. 500 включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. „В. Левски” и улиците „Московска”, „19 февруари” и „Оборище”. Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и  изградените през миналата година нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *