post

Системата за разпределение на средствата от Европейския съюз е изключително сложна и крехка и трябва да започнат малки  и еволюционни съкращения на сроковете, за да се подобри усвояемостта и разпределението на средствата. Това заяви министърът по управление на средства от Европейския съюз Томислав Дончев в интервю за НТВ. “Трябва  съкращение в сроковете на  плащане, кандидатстване, движение на документи и т.н. Защото ние сме в ситуация цялата система да е съпроводена от един излишен бюрократичен товар, излишен”, допълни още той. Според него страната ни е една от най-бюрокриитзираните в това отношение и най-стриктна по отношение на поне формално разписаните правила за контрол.

„Намаляването на бюрократичния товар е нещо, което категорично се препоръчва от европейските ни партньори. Самият Европейски съюз има интерес ние да използваме адекватно тези средства, те да влязат в българската икономика, да променят администрациите ни, да подобрят инфраструктурата ни, за да бъдем един по-добър и по-достоен член на съюза.”, допълни  министърът.

Опити за злоупотреби има във всяка държава, но въпросът е как реагира държавата, допълва Дончев. Според него трябва да има институции, които са в състояние да регистрират опита за злоупотреба, да го прекратят и да накажат в рамките на закона, което би гарантирало бързото възстановяване на средствата там, където имаме нередно разходени средства.
мерките, които са най-спешни коиот тепърва предстои да се решават обаче са опростяването на цялата процедура, както и редуциране на сроковете за получаване на плащанията. Като най-големите резерви за ускоряване на договарянията и на плащанията той посочи двете оперативни програми “Транспорт” и “Конкурентоспособност”.

„В “Транспорт” проектите са големи, и като стойност, и като значение. Говоря не само за автомагистрали, говорим и за жп-инфраструктура. Там само на база сключването и разплащанията по един-два договора, реално цифрите, които имаме към момента – от порядъка на над 3.5 процента разплатени, могат буквално да се удвоят. Другата програма, която има голям потенциал, е оперативната програма “Конкурентоспособност”, по простата причина, че там кръгът бенефициенти, това са фирми, това са десетки, хиляди фирми, които се интересуват от тази програма, ако ние успеем да й придадем един малко по-човешки облик, да я направим по-ориентирана към нуждите на тези, които я ползват, там би могло да има много сериозно раздвижване още преди края на годината.”, посочи още той.

Дончев посочи като ключов фактор общините и заяви, че те ще бъдат един от основните мотори, които трябва да гарантират доброто използване на средствата. Там се обмислят и доста по-радикални мерки, като едно значимо увеличаване на авансовите плащания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *