post

Имаме ясни планове как да позиционираме България в картата на енергийната ефективност в Европа и устойчивото развитие. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в рамките на семинара “Корпоративна социална отговорност: зелени инициативи”, в посолството на САЩ, предава БТА.  По думите му енергийната ефективност е приоритет в политиката на правителството и даде пример, как със санирането на апартамент от 75 квадратни метра може да спести до 70 процента от разходите за енергия.

Според  посланика на САЩ Джеймс Уорлик това е най-голямото предизвикателство пред енергийната политика на правителството.

Джеймс Уорлик припомни, че страната ни е на последно място по енергийна ефективност в Европейския съюз. Той отбеляза, че сградата на посолството на САЩ е сред енергийно най-ефективните американски мисии в света и от поддръжката й се пестят около 50 000 долара на година.
Посланикът на Великобритания Стивън Уилямс посочи, че през последните години консумацията на електроенергия в сградите на мисията в София е намаляла с 13 на сто, а консумацията на вода – с 16 на сто годишно.

Съорганизатори на форума са Българският форум на бизнес лидерите и посолствата на САЩ и Великобритания. Той се провежда преди утрешния Международен ден на Земята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *