post

Това каза бившият вицепремиер Меглена Плугчиева пред радио Deutsche Welle след участието си в тридневната международна конференция за Дунавската стратегия на Европейския съюз , която се проведе в австрийската столица Виена и в словашката столица Братислава, предава БТА. На нея Плугчиева представи и 10-годишния проект за зелен коридор по долното течение на Дунав. Заедно с развитието на инфраструктурата именно опазването на околната среда по Дунав е другата важна тема за България.

Настоящата 2010 г ще е решаваща за изработването на специалната стратегия на Евросъюза за Дунавския регион. Тя ще включва социални, инфраструктурни и екологични проекти и ще обедини не само страните членки на Евросъюза по поречието на Дунав, но и всички държави от региона. Стратегията трябва да е готова до края на тази година, а официалното й представяне ще стане по време на унгарското председателство на Европейския съюз през 2011 година. Най-големите нужди на България във връзка с новата стратегия са в областта на големите инфраструктурни проекти, каза Плугчиева.

Според екс министъра, т.нар Дунавска стратегия е от изключително значение за страната ни, най-малко защото България има поречие от 471 километра, а засега имаме построен само един мост и се строи втори мост на Дунав. Като другата изключително важна тема, тя посочва екологията, превенция и борба със заливанията.

Работата по Дунавската стратегия в България се координира от Министерството на регионалното развитие. От частния бизнес, общините и неправителствените организации то е получило вече около 250 проекта, които биха могли да станат част от бъдещата европейска стратегия. На конференцията във Виена и Братислава обаче не е имало български представители на високо политическо ниво.

„Защото е съвсем естествено и очаквано България, която има такава дълга отсечка по поречието на Дунав, тя да има и водеща роля. И ние трябва да бъдем активни, ние трябва да отстояваме нашия национален интерес”, каза още Плугчиева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *