post

Инвестициите в бизнес имоти в Европа достигнаха 19,1 млрд евро за първите три месеца на годината, показва проучване на консултантите от CB Richard Ellis (CBRE). Това е ръст с 65% на годишна база, като за същия период една година по-рано, сумата е била 11.6 млрд.

Очаквано обаче оборотът е по-малък, спрямо последното тримесечие на миналата година, когато традиционно пазарът се активизира.

Въпреки всеобщото забавяне обаче, някои пазари бележат ръст през отделните тримесечия, като най-активни в това отношение са Германия, Иберийският и Скандинавския региони. Според анализатори, това се дължи на

възвърнатия интерес към сектора с търговия на дребно,
който представлява повече от половината сделки на всеки един от тези пазари през началните месеци на 2010 г.  Изненадващо 42% от инвестициите за същия период идват от офис сектора.

Противно на това за първото тримесечие,  Франция и Великобритания показват по-ниски нива на активност, посочват експерти. И в двете страни инвестициите са по-високи спрямо миналогодшните през същите месеци, но са по-ниски от тези в края на миналата година и средните нива на 2009 г. Във Франция инвестиционният интерес спиран от липсата на производство, но страната е един от ключовите пазари, където пазарът на офиси продължава да доминира, стигайки 65% от общите инвестиции.

Предимство на Европейския инвестиционен пазар за 2010 г ще бъдат

растящите нива на сделки.
Предварителните резултати показват, че за първото тримесечие на годината активи за над 200 млн. евро са сменили собственика си. В момента в ход са няколко големи сделки, които ще бъдат финлизирани до края на годината, което означава, че ще спомогнат за високата активност по-нататък.

Джонатан Хул, изпълнителен директор „Капиталови пазари” за Европа, Средния Изток и Африка (EMEA) в CB Richard Ellis, казва: “Нарастващият брой сделки в Европа оказва влияние върху инвеститори, които могат да си позволят инвестиции в по-високия сегмент. И подобно на последните години, основната движеща сила ще бъдат тези, които разполагат със собствен капитал. Въпреки нарастващите нива на заемите по-активни на пазара се очаква да бъдат опортюнистично настроените инвеститори (обикновено очакват по-висока възвръщаемост, отколкото тези, които инвестират консервативно в стратегически активи и тези, които влагат значителни усилия в управлението им; бел. ред), които да останат и основните играчи на пазара през 2010 г”

Според директора на „Капиталови пазари” за EMEA Майкъл Хедок, ако приемем първите три месеца на годината за индикатор, това означава, че европейският пазар на имоти се възстановява.  И ако през 2009 г се говореше за спад на инвестициите на някои важни пазари, то за 2010 може да се прогнозира събуждане и подем.

„Нивата на доходност продължават да падат,
а тези на първокласните офиси в повечето европейски страни отбелязват спад с около 15 базисни точки”,  допълва Хедок

Доходността представляват годишните приходи от един имот като процент от цената му и намаляването й се асоциира с увеличаване на стойността, но при положение че наемите и заетостта са постоянни.  Спадът означава, че инвеститорите виждат по-нисък риск от нови сривове в приходите от активите, след като икономическата рецесия потисна заетостта в отделните сегменти на недвижимите имоти.

Почти нито една от локациите, които покрива Европейският индекс на доходността на CBRE, не е отбелязала движение нагоре в който и да е от секторите в четвъртото тримесечие, а случаите на движение надолу се разпространяват, твърдят експертите.

Най-забележителен е спадът на доходността в офис сектора, в почти половината от европейските страни. Като една от основните причини за това е фактът, че спадът на наемите в този сегмент беше най- значителен. Спадът за Европа е средно с 22 базисни точки спрямо  четвъртото тримесечие на миналата година, като основно понижението е характерно за големите западноевропейски пазари, където в момента е и съсредоточен инвеститорският интерес.

Най-силно възстановяването се чувства във Великобритания, но спадът в ясно забележим и в основни европейски центрове като Париж, Франкфурт, Милано и Мадрид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *