post

Шест фирми кандидатстват за проектант на третия лъч на софийското метро, съобщиха от Столична община.

Обществената поръчка включва проучване на пътническите потоци и транспортните натоварвания, свързани с направлението, както и изготвяне на идеен проект за тип „леко метро“ по трасето от кв. „Княжево“ – център – бул.“Ботевградско шосе“.

За проектант на третия лъч на метрото кандидатстват „Пьойри Инфра“, „Метропроект Прага“ АД, обединение по ЗЗД „Метро Консултант Иберинса – Евротранспроект МКИЕ“, „Мотт Макдоналд Лимитид“ – Великобритания, обединение „Проетекно“, „Ептиса Сервисиос де Инжениериа и Системас С.А./Старт Инженерин“ АД.

Освен шестте фирми, други три също са подали документи, но след обявения краен час, и не са допуснати до участие.

Тръжната комисия трябва да приключи своята работа до края на месец юни, което включва разглеждане, оценка на предложенията и отваряне на ценови оферти.

Според проекта третия метродиаметър трябва да тръгва от кв. “Княжево” и да стига до кв. “Левски”. Линията на този участък от метро ще се пресича на две нива със съществуващият вече първи метродиаметър на метростанцията на Софийския университет, а с втори метродиаметър – от надлез “Надежда” до бул. “Черни връх”, ще се разминава на две нива в метростанцията на НДК.
Дължината на линията е 19 км, като е предвидено по нея да има 23 метростанции. Според информацията до момента се предвижда линията да е готова към 2015 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *