post

Разработването на европейска стратегия за река Дунав ще помогне на страните от Източна и Централна Европа да преодолеят кризата, каза европейският комисар по регионалната политика Йоханес Хан на конференция в Румъния, предава Франс прес, цитиран от money.bg.

“Европейската стратегия за Дунав е ключова за икономиките, които трябва да излязат от кризата и да осигурят устойчиво развитие”, каза Хан пред АФП на конференцията в Мамая, с която завършват шестмесечните консултации между страните по река Дунав – една от най-дългите в Европа.

“Сред пречките за икономическото развитие са слабите пътни и железопътни инфраструктури, но също и проблемите на пристанищата”, заяви унгарският държавен секретар по външните работи Жолт Немет.

” Не се използва потенциалът на речния транспорт по Дунав”, подчерта Хан.

През 2012 г. трябва да бъде приета стратегия на Европейския съюз за експлоатацията на реката, при запазване на екологичното равновесие, по модела на стратегията за Балтийско море.

В конференцията в Мамая участваха представители на страните по бреговете на Дунав: Германия, Австрия, Унгария, Хърватия, Босна, България, Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Украйна, Черна Гора и Молдова, както и представители на Европейския съюз. Река Дунав е дълга 2860 км, извира от Германия и се влива в Черно море с делта в Румъния и Украйна, напомня АФП.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *