post

62 милиона лева ще поискат от Агенция „Пътна инфраструктура” за доизграждане на автомагистрала „Люлин”. Това стана ясно на редовното заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание, предава DarikNews.

„Този проект се завършва на косъм, меко казано”, обясни, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов. По думите му има риск проекта за автомагистрала „Люлин” да се провали, ако не се приеме решение за отпускане на нужните средства от държавния бюджет. 111 милиона евро безвъзмездна финансова помощ по програма ИСПА получава страната ни за изграждането на трасето с дължина около 19 км. На редовното си заседание транспортната комисия, съвместно с комисията по европейските въпроси, гласува проект на доклад по мерки за доизграждането на аутобана.

Последната точка от мерките включва отпускането на 62 милиона лева от държавния бюджет. Целта е до края на годината да се довърши аутобанът, защото в противен случай България ще трябва да върне усвоените до края на 2010 година европейски пари по изграждането на автомагистрала „Люлин”. „Всички искаме страната ни да изпълни задълженията си към Европейския съюз”, обясни по време на комисията заместник-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов: „Затова всичките преговори, които се водиха по отношение на финализирането на това допълнително споразумение отнеха толкова много време и толкова много усилия на участващите в тях.

С други думи, ако наистина всички декларираме, че имаме желание този проект да се реализира, ние всички трябва да направим това, което може, дори и малко повече, така че да се реализира проектът и да не се загубят средства, които са осигурени от ЕС, респективно по линия на кохезионните фондове”.

Депутатите поискаха и писмените становища на министерствата на транспорта, финансите и регионалното развитие и благоустройството.
Смесване на функциите на законодателна и изпълнителна власт скара опозиция и управляващи в Народно събрание. Емел Етем от ДПС и Румен Такоров от БСП се обявиха против доклада с мерки по довършването на магистралата. Според опозицията е редно Министерски съвет да направи предложение към Народно събрание за гласуване на държавна помощ от 62 милиона лева, а не депутатите да гласуват доклад, внесен от председателя на транспортната комисия и група народни представители.

Асен Агов от „Синята коалиция” коментира, че е работа на министър-председателя и на Министерски съвет да осигурят съгласието между министерствата на финансите и регионалното развитие и благоустройството.

Емел Етем изказа съмнение, че управляващите се опитват да скрият финансов резерв. „Откъде кабинетът ще намери 62 милиона лева за автомагистрала „Люлин”. Не говорим за 6, а за 62 милиона лева!, коментира още Етем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *